.

L’alcalde parlant amb el director de l’exposició, Alfonso Noain.

Alguns dels objectes més icònics que es poden trobar a l’exposició.

L’exposició itinerant itinerant ‘Leyendas del Deporte’, que inaugurada aquest dijous al Recinte Firal de Tarragona a rebuf dels Jocs Mediterranis ve a ser com el Louvre pels aficionats a les modalitats en minúscules o majúscules, “té el seu origen en l’ajuntament de Madrid de l’època de l’alcalde Ruiz-Gallardón”, segons explicava a tarragona 21 el seu director Alfonso Noain. Envoltats de jaquetes verdes del Màster d’Augusta d’Olazábal, samarretes dels Old Black neozelandesos de rugbi, pilotes de finals de mundials i de Champions, motos i fòrmules-1 amb molta història al compta-quilòmetres ara aturat, la bicicleta que Indurain va fer servir per esdevenir rei de França cinc vegades i sabatilles d’un Bolt estratosfèric, neix quan la capital espanyola “optava per als Jocs Olímpics del 2016. I dins del que era el projecte s’aspirava a reunir en un mateix recinte tot el llegat de l’esport espanyol, com a reconeguda potència mundial que és”.

El final, tanmateix, és per tots conegut. “La candidatura no va reeixir i el projecte es va anar oblidant. Però la gent que vam estar-hi involucrats, per tal de no dependre tant de la gran infraestructura pública, vam decidir optar per convertir-lo en una exposició itinerant. Portem dos anys amb el suport del Consejo superior de Deportes, Marca España i dels ajuntaments”, així com l’ajut de patrocinis privats. I fan màgia. “Poden semblar trossos de plàstic o de metall. Ara bé, al final la història que els envolta és el que els dóna valor. I a més una història que gairebé tots hem viscut des de la televisió o d’una graderia. Perquè al capdavall la bicicleta d’Indurain no deixa de ser una roda amb un metall, però està associada al mite dels cinc tours consecutius.O per exemple el valor emocional de la samarreta que representa el gol d’Iniesta que ens va donar un Mundial”.

Aquesta autèntica litúrgia necessita de profetes, o dit d’una altra manera esportistes disposats a fer gran la llegenda. “És veritat  que pel que fa al futbol, per la dimensió mediàtica que té, sempre és una mica més complicat” trobar sinèrgies amb les estrelles. Amb exepcions. “Messi sempre ha col·laborat amb nosaltres quan li hem demanat un favor, i també gransfigures legendàries com Pelé. Però certament, quan es tracta de modalitats de sacrifici més personal i menys reconegut els esportistes  entenen que aquest tipus de col·laboració és una manera perquè es parli del seu esport”, afirma Noain, que sap escapolir-se bé de la pregunta sobre quin objecte li fa ràbia no tenir: “Cap. Només espero que gràcies als Jocs mediterranis en podem incorporar alguns”.

J. Siré