Cansats de rebre pals i presentar l’altra galta, el Nàstic ha passat al contraatac per treure’s de sobre les insinuacions d’haver tingut alguna cosa a veure en presumptes irregularitats no només en el partit contra el Huesca, sinó des de fa 24 hores també al voltant de l’encontre disputat contra l’Almeria amb empat a un gol. En una compareixença del consell d’administració sense admetre preguntes, el presidènt Josep Maria Andreu, ha anunciat que la SAD presentarà una querella criminal contra FederBet, l’empresa que ha escampat els dubtes i “ha embrutat la honorabilitat” sobre el club grana, i el seu secretari general, Francesco Barranca. Serà la setmana vinent, però com a pròleg el consell es va reunir ahir a la nit d’urgència (23.00 hores) i van acordar desplaçar-se a la comissaria dels Mossos d’Esquadra cap a la una i mitja d’aquesta matinada per presentar una primera denúncia contra l’empresa reclamant que demostrin les seves acusacions. A més, i en una mesura sense precedents coneguts entre els equips de la lliga professional, exigirà que es retiri el Nàstic de tots els panells de les cases d’apostes per evitar futures situacions similars. Andreu ha estat categòric: “No permetrem que es difami el nom del Nàstic i el de Tarragona”.
L’escenografia ja donava a entendre que el cas ha estat considerat greu, amb els membres del consell d’administració envoltant al president i una sala de premsa plena de periodistes de mitjans locals i nacionals. Andreu ha explicat que en una primera reunió del consell d’administració duta a terme dilluns “vam decidir no fer res perquè en aquell moment pensàvem que era el millor. Però quan ahir se’ns va voler involucrar en el cas de l’Almeria, ens vam reunir d’urgència a les 11 de la nit”. Un cop analitzat el cas des dels serveis jurídics i acordat per unanimitat per tots els consellers, “aquesta matinada hem presentat la denúncia als Mossos”.
El que Andreu ha considerat com una “situació surrealista” no és nova. Com el mateix dirigent ha recordat, FederBet ja va acusar l’entitat de presumptes irregularitats el 2013, arran d’un Constància-Nàstic. “Llavors vam reclamar-li informes i vam veure que no es corresponien amb el que havia passat durant el partit”, ni tan sols en una qüestió tan simple com l’ordre de seqüència dels gols. “Al gener del 2014 ens vam reunir amb ells en un hotel i ens vam posar a la seva disposició per qualsevol aclariment. Al final ens van dir que nosaltres no teníem res a veure sinó que era qüestió d’alguns jugadors. I al final resulta que, cinc anys després, no només no hi ha hagut cap acusació contra cap jugador sinó que el tema es va acabar arxivant sense més”, explicava un Andreu que no volia dissimular el seu enuig.
“No ens creiem res del que diu aquesta empresa. I arribarem fins al final. Ho haurà de demostrar. A la vida no val tot”, continuava Andreu reclamant que els aficionats no acabin perdent el rumb i “vinguin aquest dissabte a les 20.300 al Nou Estadi a donar el seu suport incondicional a l’equip. El necessitem més que mai, perquè amb el Nàstic i amb Tarragona no podran!”.
El responsable de detallar els aspectes jurídics de les decisions preses pel Consell d’Administració ha estat el responsable de l’àrea legal, Antoine Jordà. “Som les víctimes. I cal preguntar-se, a qui beneficia tot això? Està clar que al Nàstic no, però cal tenir present que hi ha empreses que venen serveis a tercers” apuntava. El programa d’actuacions iniciades pel Nàstic, més enllà de la denúncia als Mossos i la futura querella “civil i penal” que s’acabi concretant, incorpora tres punts més. “Ens personarem en les causes obertes”, en referència a les diligències obertes per la policia després de la denúncia presentada per LaLiga davant la pressió mediàtic per a que s’aclareixi el cas, “i ho farem com a perjudicats. A més, constractarem una empresa especialitzsada en apostes per contradir fil per randa tot el que diu FederBet per mitjà d’un informe pericial que ens doni una base tècnica sòlida”. I finalment “requerirem a totes les cases d’apostes que ens retirin dels seus panels” perquè el nom del Nàstic hi figura al capdavall sense elseu consentiment i, d’aquesta manera, “no hi haurà més sospites de res”.
El darrer membre del consell d’administració en prendre la paraula ha estat Javier Balañá. El seu paper era el de fer un repàs a les mesures establertes pel club per evitar tota mena d’acció il·legal entre els seus treballadors, personal tècnic i jugadors. Una cura (amb unaeina fonamental com és el codi ètic aprovat el juliol del 2016- que ha convertit el Nàstic en el 13è club de Primera i Segona Divisió, i quart d’aquesta darrera categoria, en disposar d’un major índex de transparència en la seva gestió. De fet, Balañá ha explicat com els contractes signats entre la societat i elsentrenadors i jugadors expliciten la prohibició de participar en apostes esportives, a més d’incidir en l’existència “d’un canal confidencial obert a tots els seus membres on es poden presentar denúncies per delictes comesos en el si de la societat. I fins ara no n’hem rebut cap”.
J.S.
Equip de redacció