Reus, capital del circ. El ja clàssic cabaret ha inaugurat oficialment aquest dijous a la nit el Trapezi, Fira de Circ de Catalunya, que celebrarà des d’aquest dijous fins al diumenge la 22a edició i inundarà de circ les places, carrers i equipaments del municipi. A l’esdeveniment hi participen 32 companyies, nou de fora de l’Estat. És l’aparador del millor circ nacional i internacional, que desplega “un ventall de les tendències actuals” i que permet “el diàleg” entre companyies: “la gent internacional coneix el circ català i els catalans tenen referències a nivell internacional”, ha afirmat a l’ACN el director artístic, Leandro Mendoza. Al cabaret, en un format teatralitzat presentat per Itziar Castro i Piero Steiner, han intervingut artistes finlandesos, alemanys, italians i catalans amb acrobàcies, equilibris i malabars. Tornar el cabaret a la plaça del Mercadal per segon any consecutiu, davant un públic multitudinari de més de 2.500 persones que s’ha sorprès i divertit amb l’espectacle, suposa “el gran regal del Trapezi per la ciutat”, segons Mendoza.
El cabaret inaugural, produït pel Trapezi, ha comptat amb la presentació d’Itziar Castro i Piero Steiner, que han interpretat una divertida parella catalano-italiana de Reus que, primer en pijama i des d’un dels balcons de la plaça, conversen sobre la quantitat de persones que hi havia fent festa, fins que decideixen baixar i passen a amenitzar l’acte.
Al cabaret, han actuat Lorenzo Mastropietro, amb un divertit nombre de malabars amb barrets; Júlia Farrero, amb acrobàcies; Lotta&Stina, amb uns equilibris amb pinzellades humorístiques que han estat aclamats pel públic; Nata Galinka fent contorsionisme i malabars, amb diversos gags, “atrapada” en una cadira, i les acrobàcies aèries en un gronxador d’Avital&Jochen, que han fet contenir la respiració als espectadors durant més d’un instant i que ha acabat amb un sorollós aplaudiment.
El format de cabaret es repetirà cada nit amb un espectacle diferent per on passaran les companyies de Júlia Farrero, Lorenzo Mastropietro, Avital&Jochen, Natasha Galkina, Rhum&Cia, Joel Martí & Pablo Molina, Amer i Àfrica i Chaperton. La música de Circonautes, en directe, com aquest dijous, els acompanyarà per amenitzar la vetllada.
En aquesta edició, amb més presència internacional, també es reforça la coproducció d’espectacles i la vessant professional de la fira. El Trapezi resulta una vitrina per al circ de casa i per a l’internacional i on es mostren totes les tendències del sector: “des de la barreja del circ contemporani amb el tradicional, la barreja de dansa amb teatralitat o les narratives pròpies i contemporànies”, ha desgranat el director artístic.
Tret de sortida a tres dies de circ
Prèviament al cabaret inaugural, s’ha celebrat la inauguració institucional a Cal Massó. Les activitats del Trapezi han començat aquest dijous al matí, amb mostres per als més petits amb el Cirque Au Carré, i el gran gruix de la programació començarà divendres. De fet, un dels plats forts del festival es veurà per primera vegada a l’Estat divendres a partir de les 19.30 hores a la carpa instal·lada a la plaça Anton Borell. És David Dimitri, que arriba des de Suïssa amb ‘L’homme cirque’, un espectacle de gran format amb una combinació innovadora d’acrobàcia, música i dansa que es podrà veure en diverses representacions i que serà l’encarregat de cloure el Trapezi. a la carpa instal·lada a la plaça Anton Borrell.
Mendoza, amb la voluntat de “no fer ‘spoilers'” sobre ‘L’homme cirque’, s’ha limitat a incloure’l en la programació del que s’ha de veure al Trapezi: “és l’home circ, i no només pel que fa a sinó perquè ve de la quarta generació d’una família de circ; és el fill del gran pallasso Dimitri, de l’època de Charlie Rivel”. “Ha agafat tota la càrrega artística de Dimitri i acaba fent un gran funàmbul, caminant a 15 metres d’altura”, ha desvetllat.
Entre les altres propostes internacionals hi ha ‘Trait pour trait’, la proposta de Cirque Au Carré, de Suïssa, o l’espectacle de la companyia belga d’Irque & Fien, un duet que presentaran un espectacle poètic, ‘Sol bémol’, al Teatre Fortuny. Des de França, ‘La Compagnie Les Mains, les Pieds et la Tête Aussi’ (MPTA) presentarà ‘Santa Madera; la ‘Compagnie Daraomaí’ presentarà una acrobàcia inèdita que està entre la perxa xinesa i l’acro-dansa, sota el nom ‘TiraVol’. També Joel Martí & Pablo Molina, catalans amb seu a França, estrenaran un extracte de la producció ‘Random’ i l’italià Lorenzo Mastopietro, amb ‘Pas de musique’, barrejaran humor amb malabars.
Entre les propostes catalanes hi ha Mumusic circus, un muntatge que es podrà veure a la plaça de la Llibertat, on s’ha muntat una grada pensada per a 1.000 persones, per veure ‘Flou Papagayo’. També ‘Gregaris’, una coproducció de la Fira Trapezi i la cia. Soon, un espectacle de bàscula, perxa xinesa i acrobàcia adreçada a tots els públics i que es podrà veure a la plaça de la Patacada.
També es podran veure espectacles de les següents companyies catalanes: Amer i Àfrica, CAM, Cirk’Crash, Slow Olou, Cia(3), Julia Farrero, Leti&Fer, Los Barlou, Los Herrerita, Mortelo & Manzani, Passabarret i Balkan Paradise Orchestra. De la resta de l’estat espanyol, arriben les companyies Ganso & Cía, Brunette Bros, Teatro Sobre Ruedas, La Güasa Circo Teatro, i el Covador, un espai de mostra de les darreres creacions de les escoles de circ Rogelio Rivel (Barcelona) i Carampa (Madrid).
Connexió professional
L’Espai professional compta amb 170 inscrits i més participació en les activitats que en anteriors edicions, especialment en la taula rodona ‘La distribució del circ. Casos i propostes per a la circulació i difusió d’espectacles’ i la trobada entre professionals i companyies que, a hores d’ara, ja té més de 60 professionals inscrits.
Enguany, el pressupost per al Trapezi és més generós, amb un total de 430.600 euros, 50.000 euros més respecte a l’edició anterior. Hi ha més taquillatge i es refien, doncs, més ingressos. Mendoza ha apuntat que, amb més diners, es poden portar més companyies referents i, alhora, donar més recursos als artistes del país.
ACN
Equip de redacció