.

Si la investidura fracassa, els terminis dictaminen que les pròximes autonòmiques se celebrarien el 16 de juliol, dilluns.

La votació del ple d’investidura de Jordi Turull ha reactivat el rellotge de la investidura. El candidat de JxCat no ha pogut ser investit en no arribar als 68 vots favorables en la primera volta -on es necessita majoria absoluta-, però sí que fa que torni a córrer el rellotge després que el president del Parlament, Roger Torrent, ajornés el ple del 30 de gener. Segons el que estipula el reglament de la cambra, els grups parlamentaris tenen, a partir d’avui, dos mesos exactes per a investidura un president. Així, si abans del 22 de maig no s’ha investit ningú, el Parlament es dissoldrà automàticament i es convocaran unes noves eleccions per a 54 dies després, és a dir, per al diumenge 15 de juliol. Tot i això, si el decret de convocatòria se signés l’endemà que caduca el termini, el 23 de maig, els comicis se celebrarien el dilluns 16 de juliol.

Aquest termini dels dos mesos fins abans de convocar eleccions de manera automàtica és la situació que ja es va viure en l’anterior legislatura, quan la CUP no acceptava investir el candidat de JxSí, Artur Mas. A última hora abans que caduqués aquest termini, l’expresident de la Generalitat va fer un pas al costat i va proposar Carles Puigdemont, que sí que va rebre prou suports en primera volta.

Aquest termini dels dos mesos fins abans de convocar eleccions de manera automàtica és la situació que ja es va viure en l’anterior legislatura, quan la CUP no acceptava investir el candidat de JxSí, Artur Mas. A última hora abans que caduqués aquest termini, l’expresident de la Generalitat va fer un pas al costat i va proposar Carles Puigdemont, que sí que va rebre prou suports en primera volta. Torrent ha anunciat que el ple d’investidura es reprendrà dissabte a les 10:00 hores per fer el debat de la segona volta.

En mans de Llarena

El Parlament ha rebutjat aquest dijous al vespre la investidura de Turull, ja que el candidat de JxCat no ha arribat a la majoria absoluta que marquen els 68 diputats. El conseller destituït només ha rebut els vots afirmatius de JxCat i d’ERC, ja que els quatre diputats de la CUP s’han abstingut, tal i com havien anunciat a primera hora de la tarda. Turull es podria sotmetre a una segona volta dissabte -on només necessita majoria simple-, però la seva presència al ple està a les mans del jutge del Suprem Pablo Llarena, que l’ha citat per aquest divendres per revisar la seva situació, a més de la de cinc dirigents polítics més.

D’altra banda, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ja ha avisat aquest matí que no hi ha temps material perquè Carles Puigdemont i Toni Comín renunciïn a l’acta per fer córrer la llista. Així, si se celebrés una segona volta dissabte, almenys dos diputats de la CUP haurien de votar a favor, i dos altres haurien de mantenir l’abstenció.

ACN