Agrolab, una firma multinacional amb matriu alemanya dedicada a l’analítica del sector agrari, ha decidit abandonar una destacada inversió que havia de fer al Camp de Tarragona, concretament al Centre Integral de Mercaderies (CIM) de La Canonja, i anar-se’n cap a Burgos. Tenia previst crear 160 llocs de treball en un primer moment, que podrien arribara ser 200. La seva decisió, segons informa El Confidencial, és la primeraa que es produeix a Catalunya derivada de la incertesa que provoca el procés sobiranista.
Justament, Agrolab disposa d’instal·lacions a Tarragona, a la carretera de València.
Agrolab dóna feina a 1.400 persones a 20 filials d’Europa i es considera “líder del mercat europeu en preu-prestació”. Des de la seva creació en 1986 és un referent en analítica agrària, mediambiental, d’aigua i de productes d’alimentació.
Tenia els terenys adquirits, 5.000 m2, al Centre Integral de Mercaderies (CIM) de El Camp, entre Tarragona i Reus i a tocar de La Canonja, i data d’apertura, el primer trimestre de 2018. Agrolab ho tenia tot al desembre de 2016 per a construir el laboratori d’analítica agrària i mediambiental més gran del sud d’Europa, un project que havia de crear entre 160 i 200 llocs de treball. El lloc havia d’acollir també les seves oficines centrals a Espanya i actuar de centre logístic per aquest gegant científic alemany. Però un any i mig més tard, Agrolab ha decidit que no instal·larà el seu macrolaboratori a Catalunya. Ho ha cancelat tot i se’n va amb la seva inversió a Burgos, al polígon industrial de Villalonquéjar.
El trasllat ha provocat una explosió d’eufòria a Burgos.El Confidencial destaca que el canvi de seu s’ha fet amb sigil i suposa el primer cop real a l’economia catalana arrel del procés, ja que fins ara s’havien produït canvis de seu social i fiscal d’empreses, però no trasllat d’inversions.
“Estem contents de l’aposta d’Agrolab per incrementar la seva presència a Burgos. Creiem que es posa de manifest l’interès estratègic i industrial de la ciutat”, ha afirmat a El Confidencial la portaveu municipal i regidora d’Indústria de l’Ajuntament de Burgos, Carolina Blasco.
Agrolab s’ha fet amb 8.035m2 al polígon de Villalonquéjar, el desenvolupament industrial més gran de Castella i Lleó i a un preu de 412.000 euros. En total, el gegant alemany invertirà sis milions d’euros enguany. Preveu crear entre 140 i 160 llocs de treball en 2018 per arribar als 200 a mig termini. A Burgos té una oficina amb 25 treballadors, fet que ha estat clau per fer el canvi a aquesta població. Agrolab no ha volgut entrar en detalls sobre el canvi de seu.
Al seu torn, CIMALSA, l’empresa pública de la Generalitat encarregada de la promoció i gestió d’infraestructures del transport i la logística i a qui Agrolab va comprar la parcel·la, ha tret ferro al cas: “No és rar veure que alguna empresa que compra parcel·la i en el trànsit de definició o desenvolupament de projecte deté o reconsidera decisions”, ha assegurat al digital.
Equip de redacció