.

Imatge del pantà de Siurana de març de 2017. Foto: riusiuranaviu.wordpress.com

El pantà de Riudecanyes (17%) no rebrà ni una gota d’aigua del pantà de Siurana (12%) durant els 6 primers mesos del 2018. Així ho va aprovar l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA-Generalitat de Catalunya), segons informa el Gepec.

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes (CRPRiudecanyes) estableix que només donarà 3 hores d’aigua, en comptes de les 24 h. que donaven altres anys.

Davant la situació, el Geec-Ecologistes de Catalunya es planteja “quina gestió s’està fent des de la Comunitat de Regants de l’aigua embassada al propi pantà i de l’aigua que rep transvassada alegrement des de Siurana”, així com quina gestió està fent Reus i voltants (Aigües de Reus, Ajuntament de Riudoms, Consorci d’Aigües de Tarragona…) “d’una aigua que anava per al prioritari consum de boca i que avui ja no sabem on fa cap”.

Els ecologistes s pregunts “quina productivitat i a quins sectors està afavorint aquesta aigua al Baix Camp? La pagesia totalment ignorada, el preu de l’avellana sota mínims, les derrames de la CRPRiudecanyes cada dia menys assumibles per als pagesos de debò”.

Els ecologistes denuncien que “bona part del Priorat està amb restriccions o sense poder consumir aigua de boca a causa del baix cabal del propi riu de la comarca, el Siurana, que és espoliat en un 95 %”. Denuncien també “allò que trobem més greu de tot: el Priorat sense reaccionar estratègicament davant l’espoli que suposa per a tota la comarca quedar-se sense el principal recurs natural per al seu desenvolupament sostenible”.

El Gpepec proposa que els polítics “deixin de fer un ús populista d’aquest afer”, i entenguin que els recursos naturals “no han de servir per a guanyar eleccions sinó per al reequilibri territorial i el bé del país”.

Reclama també restablir l’ús de l’aigua del riu Siurana, en terminis acceptables, “per al propi ús de la comarca del Priorat: pobles, cabal ecològic, regadius, nous projectectes de desenvolupament relacionats amb un ús sostenible de l’aigua dins la pròpia conca…”. Així mateix, que la pagesia del Baix Camp assumeixi com a pròpia la gestió de la CRPRiudecanyes, la governi i fiscalitzi, i en tregui l’aprofitament necessari per al benefici agrícola; “en contra de l’especulació, de l’ús comercial, lúdic, recreatiu… d’un bé escàs i que actualment està espoliant al Priorat”.

Una altra mesura prposada és que els ajuntaments de Reus i Riudoms renunciïn als cabals del Siurana, “ja que amb el minitransvassament de l’Ebre tenen més que assegurat el seu desenvolupament futur”, i reclamen que l’ACA faci de gestor, de moderador i d’àrbitre d’una situació on ara només fa d’espectador.