.

La historiadora Núria Gavarró, junt a l’alcaldessa de Cambrils. Foto: Tarragona21

Cambrils ha recordat avui un dels episodis més tristos i humiliants de la seva història, el Setge de 1640, que va dur a una mort cruel i inhumana a mil cambrilencs davant les tropes espanyoles.

Si Cambrils es trobés a les comarques de Girona, al celebració del Setge seria motiu d’impacte nacional donat l’abast de la matança que s’hi va produir i la seva extrema crueltat. No és així, però als cambrilencs no els cal. Avui han omplert el recinte a peu de muralla, on el protagonisme l’ha compartit amb el record a l’atemptat sagnant del mes d’agost, que es va saldar amb sis víctimes mortals.

L’alcaldessa, Camí Mendoza, ha fet un símil recordant que tant el Setge del 1640 com l’atemptat gihadista de Cambrils de l’estiu passat són els moments mes tristos de la història de Cambrils. També ho ha refermat la convidada d’honor a fer el pregó, la historiadora Núria Gavarró, directora de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, dipositat a l’antic Palau de l’Abat del Monestir de Poblet.

En el vessant d’esdeveniments sagnants, “el Setge de Cambrils del 1640 i els atacs terroristes del mes d’agost d’enguany són, potser,  els fets més significatius de la nostra història”, ha subratllat l’alcaldessa. “377 anys després dels tristos fets del Setge, Cambrils ha tornat a patir la barbàrie i la violència, però tal com ens en vam sortir llavors, ens en sortirem ara”, ha afirmat en el seu parlament.

Camí Mendoza ha recordat la situació actual, “molt difícil”, que viu Catalunya, “amb la suspensió, prohibició i limitació de moltes llibertats, fins i tot imposicions, presó i exili inclosos”.

Per la seva part, la historiadora Núria Gavaró ha fet un extens repàs als fets militars de 1640 a Cambrils i el context europeu en el que s’emmarcaven i ha aprofitat per demanar una reactualització de la història del setge, que data de 1967.

Les entitats han estat novament coprotagonistes dels actes, amb la participació del Ball de Diables de Cambrils, Els Cagarrieres i la seva colla Infantil, la colla gegantera Tota L’Endenga amb els gegants del Setge i el Ball de Bastons de Cambrils. A les 11.45 h, a la Plaça de l’Església hi havia hagut la tradicional sortida de les autoritats acompanyats del Seguici festiu de Cambrils.

Acabats el parlaments, s’han fet les ofrenes florals i cantada de la Coral Verge del Camí, que ha rematat l’actuació amb el Cant dels Segadors. El final de festa l’han protagonitzat les actuacions dels Grups del Seguici Festiu: Ballada dels Gegants del Setge per la Colla Gegantera Tota l’Endenga i del Ball de Bastons de Cambrils.