Les propostes de fer millores a l’Escola Mestral de l’Hospitalet de l’Infant i d’instal·lar una coberta retràctil a la Sala Llorers de Ca la Torre de Vandellòs han estat les guanyadores del Pressupost Participatiu 2018 de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. La primera ha estat la més votada pels residents als nuclis de costa del municipi (l’Hospitalet i l’Almadrava); i la segona, la més votada pels que viuen als nuclis d’interior (Vandellòs, Masriudoms i Masboquera).
A més d’aquestes propostes, el consistori ha escollit, per executar amb càrrec al pressupost municipal d’inversions de 2018, les tres següents propostes més votades als nuclis de costa: l’ampliació de les voreres a tot el nucli de l’Hospitalet de l’Infant, la col·locació d’un parc infantil original a la sorra de la platja de l’Arenal (entre la Pl. Dels Pins i el camp de futbol); i la millora de la pista Nova Llum de l’Hospitalet de l’Infant. L’Ajuntament també ha triat les altres cinc propostes de què constava el llistat per als residents dels nuclis d’interior: el sanejament de les escales del c. De Baix amb el c.Amunt de Vandellòs; la millora de les senyalitzacions dels senders, direccions a les cruïlles i la instal•lació de gràfics que interaccionin amb els mòbils; mesures per reduir l’excés de velocitat a tot el municipi; un alberg d’animals abandonats; i major informació sobre recollida selectiva als contenidors.
“Una combinació de propostes, seleccionades en funció dels vots obtinguts i dels límits establerts, amb un import total de 200.000 euros, aproximadament, i que garanteix com a mínim la selecció d’una proposta per a cadascuna de les zones: els nuclis de costa i els nuclis d’interior”, tal com constava en les bases de la Guia del procés participatiu. Això va explicar ahir dijous 30 de novembre, durant l’acte de presentació dels resultats de la votació, l’alcalde, Alfons Garcia; i Mercè Chiapella, la directora del gabinet Ceres, dedicat a la participació ciutadana i a la investigació sociològica, que ha donat suport a l’Ajuntament en el disseny general del procés participatiu, així com en la coordinació de les sessions informatives, de debat i en la fase de votació.
Procés iniciat el mes de setembre
El procés participatiu es va iniciar el mes de setembre, amb la fase de recollida de propostes. Del 19 de setembre al 2 d’octubre s’hi van recollir un total de 78 propostes, de les quals 55 van passar a la següent fase, de debat i priorització, en considerar-se vàlides seguint els criteris marcats a la Guia del procés, juntament amb 9 propostes recuperades de l’edició de 2017, que van obtenir més de 15 o 20 vots en la fase de votació. Segons els criteris establerts, les propostes havien de fer referència a inversions que afectessin a les competències municipals, el cost de cadascuna s’havia d’ajustar a un pressupost màxim de 100.000 euros i les propostes s’havien de poder concretar i avaluar econòmicament. També havien de ser viables tècnicament i sostenibles en el temps, ser d’interès general i de gaudi per a tota la població.
A les sessions de debat dels dies 16 i 17 d’octubre, així doncs, els assistents van poder treballar sobre un total de 70 propostes i van prioritzar-ne i seleccionar-ne una quarantena, que són les que finalment van passar a ser valorades tècnicament i econòmicament pels tècnics municipals.
Les propostes validades pels tècnics municipals, que van descartar les que no eren viables segons els criteris establerts, són les que es van portar a votació. D’aquesta manera, del 20 al 29 de novembre, els residents dels nuclis de costa van poder votar entre un total de 18 propostes; i els residents dels nuclis de l’interior, entre un total de 6 propostes.
Percentatge de votació
Tenint en compte que el cens potencial era de 5.267 persones, ja que en aquest procés podien votar les persones empadronades al municipi de 16 anys o més, el percentatge de votació ha arribat al 4,02%. Un percentatge que no ha complert les expectatives de participació que tenia el consistori, que en aquesta edició ha introduït en el procés algunes millores, com ara l’opció de votar a través d’Internet a més de poder fer-ho presencialment, per facilitar la implicació de la ciutadania.
Per aquest motiu, l’alcalde, Alfons Garcia, ha reconegut que l’Ajuntament “ha de treballar encara molt per continuar inculcant la cultura de participació en el veïnat i per apropar l’administració a la ciutadania”. “Avaluarem aquest procés participatiu amb deteniment i els suggeriments que ens han fet arribar els participants, per tal de millorar-lo. Creiem que aquests tipus de mecanismes de participació ciutadana són útils per generar uns espais de reflexió col•lectiva al voltant de les demandes i necessitats del municipi”, ha afegit l’alcalde en aquest sentit.
Tota la documentació del procés i els resultats de la votació es poden consultar al web www.vandellos-hospitalet.cat
Equip de redacció