.

Des de la seva creació, fruit de les converses entre l’Ajuntament i el periodista Luis del Olmo, el Museu de la Ràdio ha rebut 63.548 visites guiades, de grups i particulars.

El consistori ha iniciat, amb l’exposició pública de la memòria i els plànols del projecte, la primera fase de l’adequació i millora de la planta baixa del centre cívic la Roca Foradada, en el qual s’ubica des de juny de 2012 el Museu de la Ràdio Luis del Olmo. L’equip de Govern va detectar la necessitat de rehabilitar aquesta planta inferior, de prop de 200 metres quadrats, per tal d’ampliar les dependències del Museu i d’aquesta forma les seves possibilitats, atès que, degut al seu èxit i a la constant ampliació del catàleg d’aparells, l’espai ha quedat petit.

Així, atesa la possibilitat de destinar una part del superàvit pressupostari resultant de la liquidació de l’exercici 2016 a inversions financerament sostenibles, l’Ajuntament va decidir que un dels projectes a dur a terme enguany seria aquest.

A nivell tècnic es va detectar que en primer lloc és necessari executar una primera fase per tal de sanejar i protegir els elements constructius i estructurals danyats per la humitat, degut a la seva proximitat i el contacte directe amb el mar, amb un pressupost total de 49.000 euros.

El Museu

Des de la seva creació, fruit de les converses entre l’Ajuntament i el periodista Luis del Olmo, el Museu de la Ràdio ha rebut 63.548 visites guiades, de grups i particulars; una xifra que seria realment molt superior atès que aquesta no contempla les persones que van entrar sense abonar l’entrada, entre elles els infants menors de 10 anys, o les jornades de portes obertes, dies durant els quals l’accés al museu va ser gratuït.

Enguany, fins el 31 d’octubre, l’espai ha rebut un total de 11.360 visitants, 1.306 més que durant tot el 2016, sent els mesos juny (1.966), juliol (1.517), maig (1.361) i octubre (1.284) els que més visitants van congregar. Les campanyes de promoció, el boca orella així com la presència als mitjans de comunicació han provocat en cada cas un augment dels visitants al llarg dels anys. I és que la valoració que efectuen els visitants, tal i com es desprèn de les enquestes efectuades, és molt satisfactòria, i el 96% declara que el recomanaria entre els seus familiars i amics.

En aquests anys el museu ha acollit la celebració de multitud d’actes culturals, entre ells xerrades i una lectura de poemes de Luis del Olmo, les quals, en tots els casos, han aconseguit omplir la sala d’actes; concerts de música clàssica, diferents trobades de cotxes d’època, o una assemblea de la Federació de Ràdios Locals de Catalunya, amb la presència de representants del Consell Audiovisual del Col·legi de Periodistes de Catalunya. A més a més, ha estat el plató des del qual s’han gravat o s’han emès en directe alguns programes televisius i radiofònics, entre ells “Viajando con Chester”, de Cuatro, amb Risto Mejide; “Els Optimistes” de Catalunya Ràdio, amb Àngel Llàcer i Manu Guix; “Divendres” de TV3; “Espanya Directo” de TVE; el programa Lab24 de RTVE; “Hora 14”, de Cadena Ser, en el Dia Mundial de la Ràdio; o el magazine “Herrera en Cope Tarragona”, de La Cope.

Creixement exponencial 

La seva inauguració va tenir lloc el 9 de juny de 2012 amb la presència de Joana Ortega, en aquell moment vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya, del llavors alcalde de Roda de Berà, Pere Compte, i de moltes autoritats i personalitats del món de la comunicació.

En el moment del seu naixement, el museu estava format tan sols per 150 peces, aparells radiofònics de diferents estils i èpoques, des de 1820 fins als nostres dies. Actualment, el Museu de la Ràdio Luis del Olmo ha crescut de forma exponencial i la col·lecció ja consta de més d’un miler de peces, entre elles més de 460 aparells de ràdio de valor incalculable, així com una col·lecció dels premis que del Olmo va aconseguir al llarg de la seva carrera professional, reconeixements, plaques commemoratives, pòsters, fotografies o portades de premsa.

Aquest va ser el primer museu de la ràdio promogut per del Olmo a Catalunya, i el segon d’Espanya, després que l’any 2003 s’inaugurés a Ponferrada el Museo de la Radio Luis del Olmo.

Tanmateix, tenint en compte el número total de peces i el seu valor, el museu de Roda de Berà és ja el més important a nivell estatal.

Disposa de més de 650 metres quadrats, -que seran ampliats amb prop de 200 més-, amb una sala polivalent on s’hi celebren casaments, reunions d’empreses, lliuraments de premis, concerts de música, exposicions, conferències, o xerrades. Al primer pis es pot trobar també “l’Espai Jvjol”, dedicat a l’artista i arquitecte tarragoní Josep M. Jujol.