.

Carme Focadell, en una imatge d’arxiu. Foto: ACN

Carme Forcadell ha acatat avui la dissolució del Parlament, l’expresident de la Generalitat no ha anat a Palau ni tampoc els consellers a la seva conselleria. No hi ha rebel·lió institucional i els partits es preparen per concórrer a unes autonòmiques convocades per Rajoy. Junqueras, desaparegut, va anunciar ahir que es prendrien mesures que no agradarien.

El Parlament s’ha dissolt i s’ha activat així la Diputació Permanent com a conseqüència de la convocatòria d’eleccions del 21 de desembre. Així ho ha acatat la seva presidenta, Carme Forcadell. Aquesta havia de convocar reunió de la Mesa demà dimarts. No n’hi haurà.

Ens trobem així amb una República Catalana amb un Parlament dissolt pel Govern central i una convocatòria d’eleccions autonòmiques feta pel Govern central a la que previsiblement acudiran els partits independentistes. Les executives del PDeCAT i ERC ho estan debatent avui. Els consellers que havien de prendre el comandament de les conselleries avui dilluns s’han absentat de fer-ho. Només el de Territori, Josep Rull, s’hi ha atançat, amb permís governamental, per després abandonar-lo per evitar una nova denúncia.

La Diputació Permanent del Parlament és l’òrgan que representa la continuïtat de la cambra en període de vacances i en cas de convocatòria electoral. Està format per 23 diputats que s’escullen a l’inici de la legislatura i continua estan presidida per la presidenta, Carme Forcadell.

El ja expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, no ha acudit a Palau ni a la reunió del PDeCAT on s’ha d’abordar les eleccions del 21-D. No se sap on és Puigdemont, ni tampoc el vicepresident, Oriol Junqueras.

Com a conseqüència de la dissolució, ha decaigut la reunió de la mesa de la cambra, ordinària, que la setmana passada Forcadell havia previst per demà. En tot cas, ara la presidenta del Parlament podria convocar la mesa de la Diputació Permanent -amb una altra composició- que la que tenia fins ara.

Segons el reglament de la cambra, en aquests moments només els que formen part de la Diputació Permanent (23) mantenen la seva acta de parlamentari. Tanmateix, està per veure si els diputats de Junts pel Sí i la CUP acataran aquesta qüestió. Els cupaires van assegurar ahir en una conferència a Sabadell que no acceptarien la “dissolució del Parlament”.