La Hisenda catalana ha començat aquest divendres a gestionar, de forma directa i sense intermediaris, els impostos propis i cedits, i a recaptar deutes per la via executiva com les 300.000 multes impagades a l’any del Servei Català de Trànsit. Coincidint amb l’entrada al mes de setembre, l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha culminat el seu desplegament i ja disposa de catorze noves oficines pròpies i de tretze noves oficines compartides arreu del territori, que aquest divendres ja funcionen però que no obriran al públic fins dilluns. Durant una visita a la nova oficina de l’ATC a Reus, el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, ha subratllat que, a partir d’aquest divendres, la Hisenda catalana fa un “salt qualitatiu” i permet “plantejar-nos reptes de futur que ens permetin anar més lluny i donar resposta als reptes que el país ens planteja”.
Lluís Salvadó ha assenyalat que el desplegament de la Hisenda catalana ha assolit el “ple funcionament”. Des d’aquest divendres, l’ATC assumeix la recaptació executiva de la dotzena d’impostos propis i d’impagats d’altres organismes com el Servei Català del Trànsit, que gestiona 300.000 deutes anuals. També d’institucions com les quatre Diputacions, consells comarcals i Ajuntaments com el de Barcelona i Sabadell.
Així mateix, el secretari d’Hisenda ha indicat que l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) també assumeix, a partir d’ara, la gestió dels impostos cedits de la Generalitat, que fins ara feien els registradors de la propietat, pertanyents a l’organisme tributari estatal.
Lluís Salvadó ha destacat que les noves oficines concentraran serveis que fins ara es prestaven des de “tres àmbits diferents”. “Pretenem apropar-nos, concentrar el servei i donar una major qualitat de prestació dels nostres serveis, més propera i adequada per al contribuent”, ha resumit.
A més, a partir del mes vinent l’Agència Tributària de Catalunya també gestionarà els 4.500 MEUR que la Generalitat i les seves 170 empreses paguen a l’Estat en concepte d’IRPF, IVA i cotitzacions socials. Això significa que l’ATC canalitzarà el pagament d’aquests impostos a l’Estat.
Un equip de 700 treballadors
Actualment, l’Agència Tributària de Catalunya disposa de 700 treballadors, el doble que fa dos mesos. Per fer funcionar les noves oficines, s’han seleccionat 256 nous empleats, el 80% dels quals són gestors tributaris i administratius que ja treballaven en el sector. “Des del minut zero, el personal estarà plenament operatiu perquè tots ells són persones amb una llarga experiència en matèria tributària, amb la qual cosa garantim la qualitat i l’excel·lència del servei”, ha afegit Salvadó.
Un projecte “global” i amb una àmplia implantació territorial
Des d’aquest divendres, l’ATC disposa d’una xarxa de 32 oficines repartides per tot el territori. Ja han iniciat l’activitat catorze noves oficines pròpies a Terrassa, Sabadell, Granollers, Sant Feliu de Llobregat, Vilafranca del Penedès, Mataró, Manresa, Vic, Santa Coloma de Farners, la Bisbal d’Empordà, Figueres, la Seu d’Urgell, Reus, i Tortosa. Aquestes s’afegeixen als Serveis Centrals de Barcelona, ubicats a la Zona Franca, a les tres delegacions presents a Girona, Lleida i Tarragona, i a l’oficina del Poblenou.
D’altra banda, també comencen a treballar tretze compartides amb ens locals i supralocals adherits a la xarxa Tributs de Catalunya, que estan ubicats a Berga, Móra d’Ebre, Valls, el Vendrell, Tremp, Solsona, Olot, Ripoll, Cervera, Vielha, Vilanova i la Geltrú, Igualada i l’Hospitalet de Llobregat. Aquest nivell de col·laboració permetrà, segons el secretari d’hisenda, “generar sinergies, compartir i estalviar costos, així com millorar la lluita contra el frau”.
Salvadó ha visitat aquest divendres al matí les noves instal·lacions territorials de l’ATC a Reus, que estan ubicades en un local del passeig Prim de la capital del Baix Camp. L’espai disposa d’una vintena de treballadors i té una superfície d’uns 500 metres quadrats. Abans, el secretari d’Hisenda ha visitat la nova oficina territorial de l’ATC a Tortosa, ubicada a l’avinguda Catalunya.
ACN
Equip de redacció