.

L’Ajuntament vol concienciar la mainada del problema de la presència dels excrements

Aquest matí Isabel Mondéjar, regidora de Medi Ambient, acompanyada per Teresa Elias, tècnica de l’àrea, han visitat les escoles de Roda de Berà, Salvador Espriu, primer, i El Cucurull, més tard, per lliurar als alumnes de primer i segon de primària el conte educatiu “La caca sapastra”.

L’edició d’aquest llibret s’emmarca dins la campanya de conscienciació contra els excrements canins engegada durant el passat mes de febrer per l’Ajuntament. L’objectiu és sensibilitzar als més petits sobre la importància de recollir les caques dels gossos i de mantenir neta la via pública.

El conte didàctic està escrit en català i en anglès per tal que els infants practiquin l’idioma, i conté dibuixos per pintar. La història explica “com una caca que va ser abandonada al mig del carrer sense ser dipositada al contenidor de la brossa es converteix en una caca dolenta i pirata que comença a espantar i a embrutar la ciutat, les sabates i les pilotes”, explicava Isabel Mondéjar. “Aquesta acció és molt important per complementar la campanya que s’està duent a terme, per tal que des de ben petits aprenguin la necessitat de mantenir l’entorn net i els perills que comporta no recollir els excrements dels gossos, en aquest cas”, ha dit.

A banda del conte també se’ls ha lliurat el fulletó informatiu dissenyat, on es recorda que l’Ajuntament ha habilitat a Berà, entre els carrers Ponferrada i Montsant, una gran zona d’esbarjo per a gossos, per tal que els ciutadans puguin gaudir de les seves mascotes amb tranquil·litat.

La campanya

Sota el lema “Recull els excrements del teu gos!”, l’Ajuntament va posar en marxa una nova campanya de conscienciació contra els excrements canins, per intentar posar fi a un dels problemes més freqüents, i més desagradables per al vianant, de neteja viària.

Mitjançant el material distribuït i els missatges de conscienciació emesos s’intenta que els amos dels gossos entenguin que els excrements canins deixats a la via pública constitueixen un risc per a la salut degut a la possibilitat de contagi de malalties, especialment entre els més petits, dificulten la prestació d’un servei de neteja viària de qualitat, i danyen la imatge del poble.

Recollir els excrements amb una bossa de plàstic i llençar-los dins del contenidor de rebuig és una obligació inclosa a l’ordenança de tinença d’animals. El seu incompliment suposa una infracció molt greu i pot generar sancions de fins a 450 euros.

Per a la campanya l’Ajuntament va editar un cartell i un fulletó informatiu amb la imatge de la popular “caca del WhatsApp” que ha estat distribuït a tots els establiments i edificis municipals, així com un dispensador de bosses amb forma d’os, el qual es repartit entre aquelles persones que inscriguin al seu animal al cens municipal. Es van programar a més diferents sortides al mercat setmanal amb el muntatge d’una carpa informativa.

Per altra banda el departament de Territori va percebre que alguns dels senyals informatius del municipi que indicaven la obligatorietat de la recollida dels excrements generaven confusió entre la població, atès que semblava que prohibissin l’accés dels gossos a aquestes zones de la via pública. Davant aquesta confusió es va decidir canviar sis senyals en total: dos a la Pedrera de l’Elies, al camí d’accés al dipòsit d’aigua de l’avinguda de la Manxa, al carrer Rafael Ciuró, a l’accés de l’escola Salvador Espriu, i a l’avinguda de l’Avenc.