.

 

La directora del Banc de Sang i Teixits de Tarragona, Virginia Callao i l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (els dos a la dreta), durant la presentació de la Marató de Donants. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

La directora del Banc de Sang i Teixits de Tarragona, Virginia Callao i l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (els dos a la dreta), durant la presentació de la Marató de Donants. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

“La teva sang diu coses. Comparteix-les”. Amb aquest lema, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya crida a participar en la Marató de Donants de Sang 2.0. Després de la donació, els participants reben una analítica on, entre altres coses, se’ls informa del seu grup sanguini, una característica personal que segons una enquesta del CEO ignoren 4 de cada 10 catalans.

Aquest divendres 13 de gener, la sala d’actes de l’Ajuntament de Tarragona es convertirà en un centre de donació de sang per donar el tret de sortida a la Marató, que s’allargarà fins el dia 20. L’objectiu de la iniciativa és recollir al voltant de 10.000 donacions al conjunt del territori català per recuperar l’estoc, que sofreix una baixada important després de les festes de Nadal.

En concret, les epidèmies de grip, els ponts llargs i el canvi d’hàbits ha provocat que durant les festes nadalenques les reserves baixin un 25%. Actualment, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya té reserves per només 6 dies, mentre que normalment se’n tenen per 9-10 dies. Els grups amb més necessitat de donacions són l’O- i l’A-, ja que només hi ha reserves per 3 dies.

Ballesteros se sotmet a una prova per determinar el seu grup sanguini. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

“És el millor regal de Reis que es pot fer a la ciutadania”

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha fet una crida a la ciutadania a participar en la marató per “donar el millor regal de Reis que es pot fer en aquest moment a la ciutat i al conjunt del país”. Tant Ballesteros com Virginia Callao, la directora del Banc de Sang a Tarragona, han esperonat a participar en la difusió de la campanya encara que no es puguin fer donacions.

Durant la roda de premsa de presentació, el mateix Ballesteros s’ha ofert a fer una analítica per determinar el seu grup sanguini. “Sóc donant, però sempre me n’oblido del meu grup, tot i que el tinc apuntat en una targeta”. El grup A és el més habitual en la població catalana (un 38%), seguit de l’O (un 36%).