.

El doctor Xavier Álvarez, durant una operació de trasplantament capil·lar. Foto: Cedida

El doctor Xavier Álvarez, durant una operació de trasplantament capil·lar. Foto: Cedida

No és ni màgia ni cap tractament obscur, és simplement redistribuir els cabells que es tenen: repoblar les zones receptores (on s’ha produit la caiguda permanent) amb pèls de les zones donants (aquelles on no hi sol haver pèrdua de cabells). La Clínica Maral del carrer Antoni Gaudí de Reus és l’única de les comarques tarragonines que fa aquesta operació quirúrgica, amb el doctor Xavier Álvarez al capdavant.

Només hi ha dos productes anticaiguda aprovats

El trasplant de cabells (o capil·lar) es complementa amb un tractament a base de finasteride i monoxidil, els dos únics productes contra l’alopècia aprovats per les autoritats sanitàries, i que tenen un percentatge d’èxit del 90%. Aquest productes en cap cas fan créixer pèls en zones on ja no n’hi ha, sinó que enforteixen els existents i els hi allarguen la vida.

La resta de productes “no tenen cap base científica, i normalment es basen en propietats o principis que poden tenir algun dels principis actius que li posen. Tampoc fan cap efecte significatiu els xampús que s’anuncien com a anticaiguda, i que realment fan publicitat enganyosa”, afirma Álvarez.

El boom del trasplantament capil·lar

La tècnica que s’utilitza en l’operació és la Funicular Unit Extraction (FUE), que només necessita anestèsia local. S’extrauen un a un entre 1.000 i 5.000 fol·licles pilosos (porus de la pell dels que creixen entre 1 i 5 pèls, 2 de mitjana) del clatell i de l’àrea temporal (al voltant i a sobre de les orelles) i s’implanten en els sectors on el pacient té calvície. És una intervenció llarga que normalment els ocupa tota una jornada, i la recuperació no dura més de 10 dies.

El desenvolupament de la FUE, és segons Álvarez la raó principal que el trasplantament de cabells s’hagi popularitzat en els darrers anys. “Al contrari de les anteriors, en què s’arrencaven trossos sencers de teixit, aquesta ja no deixa cap cicatriu i obté un resultat molt natural”, explica Álvarez.

També ha propiciat el boom el fet que ara hi hagi més cirugians que dominen la tècnica: “Abans, els que en sabien no volien compartir aquest coneixement de cap manera, perquè era la seva gallina dels ous d’or.” Personatges famosos com Casillas, Simeone o Rooney, que s’han acollit a aquest tractament, també han ajudat a popularitzar-lo.

Uns 3.500 euros per un trasplantament convencional

Per la clínica del doctor Álvarez a Reus ha passat gent de tot l’Estat. “Estem operant gent de Galícia, de Bilbao, de Granada, de Madrid…” Per què venen de tan lluny a operar-se a Reus? “Tenim un tipus de client molt informat, que sap que els surt a compte venir aquí perquè estem oferint preus molt més baixos que gran part de la competència amb una llista d’espera d’uns tres mesos. El que aquí fem per uns 3.500 euros en altres llocs els pot costar 6.000 euros o més, i els poden fer esperar fins a dos anys.” A això s’hi han de sumar uns 50 euros mensuals del tractament amb finasteride i minoxidil.

El tracte directe és, segons Álvarez, un dels motius que els permet oferir preus més competitius: “Al contrari que en altres llocs, aquí no hi ha intermediaris. Des del primer dia que venen parlen amb mi, que sóc qui els operaré, i jo els guio durant tot el procés.” A banda, “no necessitem recuperar una gran inversió, perquè tant les instal·lacions com el quiròfan ja els teníem”.

Qui s’ho pot fer?

Álvarez ja avisa en el seu web que no tothom es pot fer un trasplantament capil·lar: “La primera condició és que s’ha de comprometre a seguir el tractament després de l’operació. Si no, se’ns podia donar el cas que al cap d’un temps a la part de dalt del cap només hi tingués els pèls trasplantats”.

A banda, el pacient ha de tenir una alopècia androgènica de tipus masculí, i que tingui una bona zona donant (és a dir, que hi hagi prou volum per extreure pèls del clatell i de l’àrea temporal). Normalment són homes d’entre 30 i 50 anys. “Hi ha alguns casos en què has de fer de psicòleg i dir-lis que malauradament no els queda més remei que assumir-ho, com el cas d’un jove de 20 i pocs anys que ens va venir amb una calvície molt avançada”, recorda Álvarez.

Un 99% dels pacients són homes

Com que el tipus de calvície que tracta aquesta operació és de tipus masculí, un 99% dels pacients que se’l fan són homes. L’alopècia femenina sol afectar la densitat en general, i no per una zona concreta, amb la qual cosa un trasplantament no té sentit. Tot i això, sí que en ocasions es poden fer operacions per paliar efectes de tipus masculí, com ara entrades molt pronunciades o un retrocés a la zona frontal.

Les celles i la barba

A banda del cap, els fol·licles pilosos del clatell i del voltant de les orelles es poden utilitzar per repoblar clapes que hi poden haver a les celles i a la barba. Com que el pèl segueix retenint les qualitats que tenia a la zona original, els pèls trasplantats han de ser tallats amb freqüència.

En ocasions es pot complementar un trasplantament capil·lar amb pèls d’altres zones, com el pit o l’abdomen, que s’utilitzen per donar densitat. “Aquí ho vam fer un cop, pel cas d’un noi jove, de 30 i pocs anys, que estava en un nivell d’alopècia 4 o 5. Vam treure 2.000 unitats del cap, i 400 entre pit i abdomen.” Tot i això, aquesta no és la solució ideal perquè, a banda de retenir les característiques originals, a aquest tipus de fol·licles els costa més resistir un trasplantament. En cap cas es poden utilitzar pèls d’altres pacients, perquè generen un rebuig que només es podria pal·liar amb immunosupressors.

Volum baix de pacients de la demarcació

Segons Álvarez, el volum de pacients de fora de la demarcació és gairebé superior als que venen de la zona. “Volem que se sàpiga que hi ha l’opció, i que la mala fama que hi ha de temps passats no es correspon amb els resultats d’ara, que són molt naturals. Amb la tècnica FUE, és molt difícil saber que algú s’ha fet un trasplantament si no el coneixes d’abans”, conclou Álvarez.