.

Al plenari municipal de divendres passat, el grup municipal d’ERC-MES–MDC vam demanar la dimissió de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros i de la portaveu del grup municipal socialista Begoña Floria.

 Pau Ricomà és portaveu Grup Municipal d'ERC-MES-MDC a l'Ajuntament de Tarragona


Pau Ricomà és portaveu Grup Municipal d’ERC-MES-MDC a l’Ajuntament de Tarragona

No som un grup municipal que es caracteritzi per la lleugeresa a l’hora de demanar dimissions o de superlativitzar els problemes i els errors dels altres. Aquesta és la primera vegada que demanem dimissions; no ho havíem fet en altres situacions on la mala gestió de l’equip de govern havia quedat ben palesa. Ara sí, demanem les dues dimissions perquè l’han feta massa grossa.

La interlocutòria del jutge del cas INIPRO, a partir dels correus electrònics analitzats només pot generar indignació entre la bona gent. El que s’hi explica és vergonyós.

1) En els moments més àlgids de la crisi, amb un atur disparat i moltes famílies depenent dels ajuts socials, a l’entorn de l’alcalde, sota la direcció de l’ex-cap de gabinet, Gustavo Cuadrado, i de la portaveu, Begoña Floria, no se’ls acut altra cosa que crear un grup anomenat “ciberactivistes Ballesteros” per influir sobre l’opinió pública. Aquesta activitat, absolutament legítima si es fa amb fons propis, se sufraga amb més de 300.000€ que, segons el jutge, surten de l’Institut Municipal de Serveis Socials.

2) Per disposar de fons públics per fer aquesta activitat, convoquen un concurs públic, amb el fals objectiu que una empresa externa desenvolupi tasques de mediació adreçades a col·lectius de nouvinguts. A través dels correus el jutge detecta que aquest concurs està falsejat. Per al magistrat, és una prova determinant que abans de convocar-lo ja hi havia hagut els contactes amb INIPRO, l’empresa que l’havia de guanyar, relacionant-se els noms dels militants socialistes que s’havien de contractar.

3) INIPRO no va presentar la memòria de les feines encomanades, ningú en té coneixement, i segons consta en un correu del gerent de l’Institut Municipal, va ser una treballadora de l’Institut, militant socialista per a més detall, qui es va inventar la memòria justificativa. Memòria que, per cert, l’alcalde va dir conèixer.

4) L’alcalde va signar els pagaments a INIPRO, malgrat tenir set advertències d’il·legalitat per la intervenció de l’Ajuntament. Fins ara la seva excusa era que, de no haver fet aquests pagaments, se l’hagués pogut acusar d’enriquiment il·lícit. No s’aguanta.

Entremig hi ha multitud de detalls que figuren a la interlocutòria i que alguns mitjans han comentat que són, senzillament, de vergonya.

Existeix un procediment que pot acabar en una causa penal. No hi entrem, no és el nostre terreny i no jutjarem l’ètica d’un comportament públic per si acaba o no amb presó. Ens preocupa la imatge negativa per a Tarragona que es genera amb fets d’aquesta mena i que els investigats no donin explicacions a la ciutadania, que els ha posat on són i és a qui en primera instància es deuen.

INIPRO és un cas judicial, però sobretot és una cas ciutadà que tracta de la manca d’ètica i del mal ús dels recursos que paguem entre tots, amb els nostres impostos. Diners utilitzats presumptament per afavorir un partit, el PSC.

Pau Ricomà és portaveu Grup Municipal d’ERC-MES-MDC a l’Ajuntament de Tarragona