.

Seu de Tarragona 2017 a Marina Port Tàrraco. Foto: Tarragona21

Seu de Tarragona 2017 a Marina Port Tàrraco. Foto: Tarragona21

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va reconèixer ahir que encara no han quantificat els costos de l’ajornament dels Jocs Mediterranis pel 2018, més enllà d’una aproximació estimada que encara no volen fer pública. A falta d’un càlcul oficial, es pot avançar que una de les principals despeses afegides serà el manteniment del personal del comitè organitzador dels Jocs Mediterranis per un any més. Ballesteros va assegurar que, tot i l’ajornament, conservaran tota la plantilla, i va considerar el canvi de dates “una bona notícia pels treballadors dels Jocs.”

Fonts del consistori han confirmat a Tarragona21.cat que el cost aproximat anual del personal dels Jocs ascendeix a 1.080.000 euros, tal com va mencionar el portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament de Tarragona, Rubén Viñuales, en declaracions fetes després de la junta de govern d’ahir.

La xifra s’aproxima a la que apareix pressupostada pel 2016 sota aquest concepte en una auditoria feta el 2015 als comptes de la Fundació Tarragona 2017, segons va publicar el portal d’investigació Porta Enrere. En el mateix reportatge s’afirma que la institució organitzadora dels Jocs havia pressupostat un total de 3.160.306 euros en concepte de despeses de personal: el 2014 el cost de la plantilla de Tarragona 2017 (9 treballadors) va ser de 109.633 euros, el 2015 va pujar a 557.348 euros repartits entre 20 treballadors, pel 2016 se n’havien pressupostat 1.185.595, i pel 2017 se’n contemplaven 1.307.729 més.

Indemnitzacions per les reserves hoteleres

Tots els grups de l’oposició han lamentat que l’Ajuntament de Tarragona hagi decidit ajornar els Jocs Mediterranis sense haver calculat les despeses afegides que tindrà la decisió ni com s’assumirà aquest sobrecost. A banda del personal, un altre cost afegit són les possibles indemnitzacions als hotels com el de Port Aventura, que ja havien reservat places per allotjar esportistes i institucions quan l’esdeveniment estava planificat del 30 de juny al 9 de juliol de 2017. En aquest sentit, Ballesteros va assegurar que no els preocupa aquest sobrecost perquè “no serà una quantitat astronòmica”.

Els beneficis fiscals dels patrocinadors

També s’hauria de contemplar en aquestes despeses afegides una possible reclamació de danys i perjudicis de les empreses patrocinadores per no poder cobrar els beneficis fiscals associats a les donacions per l’esdeveniment. Evitar aquests costos passa perquè el govern estatal concedeixi una ampliació d’un any de les exempcions fiscals als patrocinadors de l’esdeveniment, tal com demanarà el comitè organitzador en la reunió que mantindran dijous amb els representants de l’executiu de Rajoy.

Romà Rofes