.

L'alcaldessa de Cambrils i el regidor de Cultura, presentant el cicle

L’alcaldessa de Cambrils i el regidor de Cultura, presentant el cicle

L’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils ha organitzat la onzena edició dels Cicles de Memòria, que com cada any esdevenen una ocasió especial per posar llum en un aspecte de la història de Cambrils. Enguany, en motiu del bicentenari de la mort del fill il·lustre de Cambrils, Antoni de Gimbernat, les conferències giraran a l’entorn de la seva figura.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza i el regidor de cultura, Lluís Abella, han estat els encarregats de presentar aquest matí la programació cultural que es realitzarà durant els mesos d’octubre i de novembre i que inclouran conferències, una sortida cultural a Vilallonga del Camp i Cervera i la Jornada Científica oberta a tothom que posarà el punt i final al Cicle el proper 19 de novembre.

Cicles de Memòria a Cambrils

Els Cicles de Memòria de Cambrils els organitza l’àrea de cultura de l’Ajuntament, fruït de la col·laboració entre els seus serveis dedicats al patrimoni històric (Arxiu Municipal i Museu d’Història de Cambrils) i compta amb la participació de la Biblioteca Municipal de Cambrils.

Els Cicles de Memòria de Cambrils formen part de les línies de treball de recerca i divulgació sobre patrimoni cultural que desenvolupen tant l’Arxiu Municipal com el Museu d’Història de Cambrils en virtut dels seus objectius. Això significa que al llarg de l’any, tant el Museu com l’Arxiu realitzen actuacions ben variades al voltant del patrimoni (conferències, tallers, visites guiades, activitats escolars, assessoraments, atenció a consultes…) però cada tardor el Cicle de Memòria esdevé una cita especial pel que fa als seus objectius i el seu plantejament. Una ocasió per posar llum a un aspecte de la història de Cambrils que ha quedat en la memòria. Una ocasió per estudiar i divulgar un aspecte de la història de Cambrils.

Al llarg de les seves 10 edicions, els cicles han anat tocant diferents aspectes de la història de Cambrils: l’Hospital de Sang, l’impacte de la guerra civil sobre les persones i sobre els espais, les actuacions a favor de la pau, les societats, el desenvolupament de Vilafortuny, l’arribada del turisme, l’ensenyament. Sempre amb els mateixos objectius i amb un plantejament característic.

El plantejament dels cicles és divulgatiu i interdisciplinar. En les diferents activitats es posen en relació diferents elements per tal que el resultat sigui polièdric i arribi a públic ben divers. Per això es programen conferències, una sortida històrica i exposicions.

XIè Cicle de memòria de tardor: Antoni de Gimbernat i Arbós (1734-1816)

Antoni de Gimbernat i Arbós és un cambrilenc il·lustre, universalment reconegut en el món de la medicina. La seva capacitat intel·lectual i científica el va portar a realitzar importants avanços en matèria mèdica. La seva fama va ser tal que el rei Carles III el va autoritzar a realitzar un viatge d’estudis per Europa de quatre anys de durada que el va permetre contactar amb l’elit mèdica del moment i assolir una projecció internacional com mai abans cap altre metge espanyol havia aconseguit.

Bona part dels programa d’actes d’aquest XIè cicle està dissenyat per descobrir la relació de Gimbernat amb Cambrils. D’aquesta manera diferents especialistes ens parlaran de la formació acadèmica del doctor, de com era el Cambrils que va conèixer Gimbernat i com va ajudar als pescadors cambrilencs a finals del segle XVIII. També tindrem oportunitat de realitzar una sortida cultural amb l’objectiu de visitar la Universitat de Cervera, per tal de conèixer el lloc on va estudiar el Dr. i al Museu Pere Virgili de Vilallonga del Camp, dedicat a la memòria del mentor de Gimbernat.
També tindrem una exposició, realitzada en col·laboració amb el Centre d’Estudis Cambrilencs per tal de commemorar els diferents homenatges que durant 200 anys s’ha realitzat en honor de Gimbernat.

Finalment, el 19 de novembre, dins dels actes de l’Any Gimbernat, es durà a terme una jornada homenatge de caràcter científic dedicada al nostre il·lustre cambrilenc Antoni de Gimbernat i Arbós.