El Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència al Telèfon 112 CAT112 posa a disposició dels ciutadans una APP gratuïta per a telèfons mòbils que permet l’enviament automàtic de les coordenades de localització de la persona que truca al telèfon 112 per alertar d’una emergència.
L’APP, anomenada My112 i desenvolupada pel CAT112 conjuntament amb Telefonica, és gratuïta i està disponible pels sistemes Android i iOS. Geolocalitzar la trucada de forma automàtica augmenta la capacitat de resposta dels cossos d’emergències.
La localització és especialment indicada per a casos en que la persona que pateix l’emergència o que n’és testimoni, no sap on es troba exactament (zones rurals, en trajectes per carreteres, etcètera).
Des del Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 Catalunya s’ha posat en marxa dues aplicacions per a telèfons mòbils intel·ligents, pensant en facilitar l’accés al telèfon d’emergències 112 de Catalunya. Amb aquest sistema es garanteix l’accés universal de totes les persones, sigui quina sigui la seva condició, a serveis fonamentals com les emergències.
La primera aplicació, presentada el 2013, permet a les persones sordes comunicar-se amb el telèfon d’emergències 112 a través de pictogrames, vídeos en llengua de signes en català i castellà, i un servei de geolocalització.
L’aplicació funciona a partir de tres pictogrames que corresponen als tres motius més comuns de trucades al 112: les emergències mèdiques, les policials i les relacionades amb els bombers i l’extinció d’incendis. Quan l’usuari ha seleccionat l’opció convenient, pot escollir diverses situacions, per exemple, maltractaments, agressions, suïcidis, accidents, incendis o malalties, etc. Amb aquesta aplicació millorem l’autonomia de les persones sordes, que ara poden col·laborar amb la ciutadania.
Pots sol·licitar aquest servei a la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) a través del seu lloc web, ja que l’entitat s’encarrega de distribuir i canalitzar l’eina a les 32 associacions federades, a l’Associació Provincial de Laringectomitzats de Lleida al seu lloc web, i a la Federació d’Associacions Catalanes de Pares i Persones Sordes (ACAPPS) a través de l’adreça de correu electrònic: administracio@acapps.org.
La nova aplicació per a telèfons intel·ligents, presentada el 2014, és per a les persones estrangeres que visiten Catalunya i que no parlen cap dels idiomes en què el telèfon 112 dóna servei (català, castellà, anglès, francès i alemany). Aquesta app els permet també, com la de sords, comunicar-se amb el telèfon d’emergències a través de pictogrames i un servei de geolocalització en el seu idioma.
Amb aquesta aplicació es pot escollir l’emergència d’un llistat de pictogrames i un servei de geolocalització mitjançant el seu idioma (aquesta primera versió disposa dels següents idiomes: anglès, àrab, italià, japonès, polonès, rus i xinès. Per a la resta d’idiomes, l’aplicació estarà en anglès).
Els turistes que desitgin utilitzar aquest servei poden sol·licitar-ho en tots els hotels de Catalunya o demanar informació al Gremi d’Hotelers.
Equip de redacció