.

Des de l’octubre passat que sóc diputat al Parlament de Catalunya, de fet quatre dies, però una de les primeres reunions que vaig tenir va ser amb els pescadors de Tarragona, Confraria, armadors i sindicat.

Francisco Javier Domínguez Serrano és diputat de C's per Tarragona al Parlament

Francisco Javier Domínguez Serrano és diputat de C’s per Tarragona al Parlament

Entre tots em van fer veure les seves preocupacions: no trobaven sardina i el seitó era massa petit. Això comporta una sèrie de conseqüències que, per als aliens al sector, passen desapercebudes. Aquesta situació de disminució dels recursos pesquers és especialment greu a la costa tarragonina, i s’està convertint en un greu problema social.

El sector pesquer de la llum a Tarragona el formen 16 barques i afecta a unes 250 famílies dels ports de Tarragona, Cambrils i l’Ametlla. Les instal·lacions a la llotja de Tarragona son una de les millors equipades, amb un elevat grau d’automatització de l’encaixat i una gran capacitat de processament, refrigeració i congelació.

És evident que cal esbrinar els motius d’aquesta modificació a les poblacions de sardina i seitó. Per aquest motiu cal engegar els estudis científics necessaris de manera coordinada amb els estudis que ja existeixen al respecte.

Igualment és evident que si tenim 250 famílies en una situació insostenible en el temps i que fa mesos que reclamen que se’ls escolti. D’aquesta manera, cal executar un pla específic d’ajuts, com per exemple línies de finançament a interès simbòlic, si volem que el sector pesquer de la llum de Tarragona sobrevisqui a la crisi del peix blau.

I és que, des de l’octubre, me’n adono que res es mou. La paràlisi política tant del Govern de la Generalitat com del Govern central fa que el temps passi però que les solucions no arribin. Tanmateix, els diferents grups polítics ens hem de ficar d’acord en tot allò en què és evidentment essencial i buscar solucions concretes i conjuntes.

La pesca amb llum és una de les arts de pesca tradicional més respectuosa amb el medi marí i cal que ens esmercem en prendre les mesures correctores i ajudar al sector.

A què esperem!

Francisco Javier Domínguez Serrano és diputat de C’s per Tarragona al Parlament de Catalunya i 
portaveu de C’s a la Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació