.

Olga Gil, la segona per la dreta, durant la presentació del llibre. Foto: Tarragona21

Olga Gil, la segona per la dreta, durant la presentació del llibre. Foto: Tarragona21

Els experts alerten de la necessitat d’una major participació ciutadana en el projecte de Tarragona Smart Mediterranean City, la proposta en la que Tarragona busca el seu futur en convivència a partir de l’aprofundiment de les noves tecnologies i el seu ús en la resolució dels problemes diaris, amb el criteri de sostenibilitat de fons i amb una visió col·laborativa i creativa.

‘Com es governen les ciutats?’ és el títol d’un assaig presentat aquest dilluns a la URV i que compara Tarragona amb set ciutats del món, entre elles Nova York, Shangai, Amsterdam, Màlaga o Santander. L’assaig és el que fa número 2 de la Col·lecció Tarragona Smart Mediterrnean City.

Obra d’Olga Gil i altres autors, aborda el fenomen de les vuit ciutats intel·ligents analitzades i el seu posicionament actual, que es reflexa amb un quadre final de vuit barems amb els punts forts i els punts dèbils de cada una de les vuit poblacions. El treball volia situar algunes ciutats espanyoles en el mapa global. Justament Tarragona va ser la primera a fer-ho fruit de contactes de l’Ajuntament amb l’equip investigador. L’estudi rep el patrocini de la Càtedra Tarragona Smart Mediterranean City de la URV.

A Tarragona es detecta poca participació ciutadana, però també manca de tecnologia i d’infrastructures i poca inversió econòmica per a la Smart City, que s’explica en bona part pel dèficit fiscal i la recessió. “Tarragona aposta per la ciutat intel·ligent i vol veure-hi la ciutadania més involucrada”, deia Olga Gil a Tarragona21.

“Mai són suficients les accions que es duen a terme per a una ciutat intel·ligent, però el fet que un equip de govern dissenyi plans junt a grups d’interès rellevants per a la ciutat pensant en el futur ja és un senyal d’intel·ligència”. Caldrà després avaluar com els plans de l’administració s’han dut a terme.

Com a punts forts en Smart City, Tarragona presenta la gestió i organització, el context polític, plans en medi ambient i la governança, fins i tot superant la ciutat de Shangai en medi ambient tot i tenir els parcs petroquímics al seu territori.

Smart City vol dir gestionar el dia a dia de la ciutat aprofitant les eines de les noves tecnologies i la informàtica -per evitar embussos de tràfic, per exemple-, “però també per gestionar una ciutat amb millor cura del medi ambient o de les persones grans”, deia al seu torn el director de la càtedra de la URV, Santiago J. Castellà. “Ja no es tractarà de parlar de ciutats intel·ligents, sinó de ciutats en moviment”, on justament l’esperit de treball col·laboratiu en serà un dels seus eixos.

J. Garcia