dimecres, 8 de gener de 2025

.

Cartell de la mostra que es podrà veure a Torredembarra

Cartell de la mostra que es podrà veure a Torredembarra

Després de l’èxit obtingut a la Fira de Santa Úrsula de Valls, l’exposició fotogràfica ‘Dones Castelleres’ arriba a Torredembarra. A partir del proper divendres 19 de febrer i fins al 13 de març l’exposició fotogràfica amb les dones castelleres com a úniques protagonistes es podrà visitar a la Sala Lluís d’Icart, ubicada al Castell de Torredembarra, seu de l’Ajuntament de la Vila.

La mostra, on es podran contemplar més d’una setantena d’imatges, es podrà visitar dimecres, dijous i divendres de 17.00 h a 20.00 h, i dissabtes d’11.00 h a 13.30 h, i de 17.00 h a 20.00 h. L’exposició ha pogut ser possible gràcies a l’esforç dels Nois de la Torre així com de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra.

El mateix divendres 19 de febrer es realitzarà la inauguració oficial de l’exposició a la Sala Lluís d’Icart (plaça del Castell, 8) a partir de les 19.30 hores amb la presència de l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira; la regidora de cultura, Núria Batet; el president dels Nois de la Torre i un dels participants a la mostra, Rodrigo Sicilia; així com els fotògrafs que han realitzat les imatges de l’exposició.

Està previst que les dones dels Nois de la Torre facin un pilar i després es realitzarà una petita cercavila fins al local de la colla castellera (carrer Carnisseria, 16), on es podrà degustar Vermut Casteller, gentilesa de Vermuts Miró, i un petit pica-pica. La inauguració està oberta a totes les persones que vulguin assistir-hi.

L’objectiu de la mostra és posar en valor el paper de la dona en el món casteller, un paper que ha estat imprescindible perquè el fet casteller hagi evolucionat fins el punt on es troba avui en dia. Ara bé, ‘Dones castelleres’ és una mostra fotogràfica plural que ha estat possible gràcies a la feina de 13 fotògrafs castellers d’arreu de Catalunya, que han preparat un recull del seu treball amb les dones com a úniques protagonistes.

Després de Valls i Torredembarra, està previst que la mostra passi per diverses ciutats de Catalunya, algunes de les quals ja estan confirmades i es donaran a conèixer més endavant. A les xarxes socials es poden seguir les novetats al Facebook Dones Castelleres i a Twitter amb l’usuari @DonaCastellera i l’etiqueta #DonesCastelleres, i mitjançant precisament aquesta etiqueta es vol demanar la participació dels visitants.

A continuació trobareu una breu ressenya dels 13 fotògrafs participants a la mostra.

Jonatan Tarafa Cervera (Tarragona, 1977)
El fotògraf tarragoní Jonatan Tarafa, responsable de l’estudi fotogràfic Jon TC Photo de Reus, començà de jove en el món de la fotografia i el vídeo. Apassionat de tot el que significa captar una mirada, un instant, de robar un moment, sempre s’ha mostrat tal i com és per enfrontar-se a un repte fotogràfic, el qual el motiva, per complicat que sigui. En seu temps d’oci gaudeix descrivint què passa en les places castelleres del país, apropant el seu objectiu a castellers anònims que esdevenen protagonistes dels seus arxius.

David Oliete Casanova (Tarragona, 1986)
Fotògraf nascut a Tarragona. Amant de la fotografia documental, ha estat el fotògraf del Concurs de Castells de Tarragona el 2014 i l’autor del vídeo del mateix Concurs el 2012, així com de l’exposició fotogràfica “El cel dels Castells”. Les seves fotografies de castells han estat publicades en blogs de tot el món i en premsa internacional com el Daily Telegraph, The Times, The Guardian, Huffington Post, o La Stampa, entre altres. La Colla Joves Xiquets de Valls li va atorgar recentment el premi Joan Ventura i Solé de periodisme casteller.

Laia Solanellas (Reus, 1987)
Publicitària d’estudis, però periodista i fotògrafa de professió des de fa més de set anys. Actualment cap de fotografia i cap de redacció del grup delCamp.cat Apassionada per captar els detalls i explicar el que passa al seu voltant i a la seva ment, intenta aportar al fotoperiodisme una visió artístico-descriptiva.

Marc Serarols (Berga, 1972)
Viu a Barcelona i es dedica a la gestió hotelera. Per a ell, la fotografia castellera és la màxima expressió de la fotografia de sentiments. Històries personals, sentiments íntims i intransferibles, rostres que paguen i es deslliuren de deutes pendents, i a l’hora, sentiments compartits i de grup, que elèctricament es transmeten, i que si no vas amb compte, t’electrifiquen a tu.

Ariadna Brunet Pinós (Reus, 1992)
Actualment està estudiant fotografia a l’Escola d’ArT i Disseny de Tarragona. Li agrada la fotografia musical i escènica, especialment la d’esdeveniments relacionats amb la cultura popular. Es fixa en els detalls, en la gent, en la forma de transmetre emocions i que aquestes arribin a tothom. Ha estat la guanyadora del concurs de fotografia castellera 2014 organitzat per la Revista Castells.

Antoni Coll Lázaro (Barcelona, 1975)
Va néixer el 1975 a Barcelona. El fascina captar i immortalitzar emocions, sentiments, etc, i intenta captar i oferir fotografies amb “força” que generin emocions i que siguin capaces de transmetre a l’espectador la mateixa emoció o sentiment que el protagonista està sentint en el moment de la instantània. Des-de fa 2 anys imparteix Tallers de fotografia Castellera a Tarragona i a Barcelona.

Laia Díaz Segura (Tarragona, 1987)
És llicenciada en Periodisme i en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat Rovira i Virgili. L’afició per la fotografia castellera li comença quan les paraules es queden curtes i veu que amb imatges pot complementar les seves cròniques castelleres, que actualment pública al blog ‘Històries d’una càmera’. A dia d’avui, treballa com a freelance i, entre altres coses, és responsable de comunicació del Concurs de Castells de Tarragona.

Rodrigo Sicilia Gómez (Barcelona, 1976)
És resident a Torredembarra des de fa 39 anys. Geòmetra de professió i aprenent de fotògraf a temps parcial, de fotografia documental, de carrer i de foto castellera des del 2013. Publica habitualment al Diari Casteller i a altres mitjans digitals. És casteller dels Nois de la Torre.

“L’atractiu de la fotografia castellera és la de poder immortalitzar la quantitat d’estats d’ànim i emocions que s’agrupen en una diada. Caçar aquests moments a plaça és una activitat del tot engrescadora i addictiva”.

Laura Rodríguez Triguero(Tarragona, 1976)
Professora, filòloga, músic i fotògrafa freelance es declara una artista eclèctica en constant recerca i aprenentatge dins del llenguatge fotogràfic.
Interessada en la fotografia documental i en el reportatge cultural en tots els seus àmbits, podeu veure les seves fotografies en diferents mitjans digitals com el diari Nació Digital i Delcamp.cat, Diari Casteller.

Josep Pont i Roca (Arenys de Mar, 1967)
Viu a Berga des de fa 45 anys. Apassionat de les tradicions i la cultura catalana, li agrada copsar a través de l’objectiu els costums, l’ambient i les gents en les festes populars i altres esdeveniments de caire tradicional d’arreu del país. Seguidora habitual dels castelleres de la seva ciutat, Berga, ha unit dues de les seves grans passions: castells i fotografia i intenta plasmar amb la seva càmera tot el que envolta l’extraordinari món casteller.
Mireia Comas Franc (Andorra, 1976)

Jean Segovia Menor (Saint Vallier – França, 1972)
Casteller des de 2013 i fotògraf de professió des de fa 10 anys, amb afició per la fotografia, les arts plàstiques i el retrat des de ben jove per tradició familiar. És al 2012 quan, impartint un dels seus cursos de fotografia a l’escola d’adults d’Altafulla, i gràcies a un grup d’alumnes castellers, descobreix la fotografia castellera.
Són concretament les imatges del fotògraf d’Antoni Coll les que el criden a apropar-se a aquesta grandiosa temàtica, esdevenint així una de les seves principals aficions en l’actualitat.

Pere Toda Serra (Valls, 1954)
És artista plàstic i fotògraf dedicat al fotoperiodisme. És autor gràfic de diferents llibres de cultura popular i de castells. Com a artista plàstic, ha pintat obres de temàtica castellera i ha fet també diverses exposicions arreu del país i ha guanyat diferents concursos de cartellisme d’àmbit nacional. És casteller de la Colla Joves Xiquets de Valls des de la seva refundació.