El Jutjat de Primera Instància de Tarragona, a instàncies del Col·lectiu Ronda, ha fallat a favor d’un matrimoni tarragoní afectat pel fons d’inversió immobiliària CX Propietat-FII de CatalunyaCaixa per no ser ben informat dels riscos que comportava aquest producte. Això vol dir que l’entitat bancària haurà de retornar els 30.000 euros que el matrimoni va invertir en aquest fons, actualment en procés de liquidació i que afecta més de 3.000 clients que no poden accedir als seus estalvis des de finals de 2013.
Aquesta sentència se suma a una que ja va dictar el Jutjat Transversal de Mataró i resol, com ja es va fer en aquesta ocasió, que CatalunyaCaixa no va donar la suficient informació al matrimoni sobre els riscos d’aquest producte, un fons que es venia com a segur i garantit a un perfil de clients conservadors i sense coneixements específics del mercat financer.
En concret, la sentència condemna a CatalunyaCaixa a restituir els 30.000 euros invertits pel matrimoni, senyalant “l’incompliment d’obligacions de diligència, lleialtat i informació”. El deure de donar bona informació de part de l’entitat comercialitzadora al client està recollit a l’article 79 de la Llei de Mercat de Valors, establint que aquestes entitats han de comportar-se amb «diligència i transparència en interès dels seus clients, cuidant d’aquests com si fossin propis».
La sentència estableix que el matrimoni, una dona de 57 anys amb estudis bàsics i un home de 60 anys de professió camioner, clients de l’entitat des de 1990, van confiar en els consells del director de la sucursal sobre aquest producte, sense rebre documentació ni realitzar el pertinent test d’idoneïtat que contempla la legislació espanyola i comunitària.
Per a Carles Perdiguero, l’advocat del Col·lectiu Ronda que ha portat el cas, «ens trobem davant un escenari molt semblant al de les participacions preferents, amb deficiències flagrants en la informació proporcionada». Els fons CX Propietat FII es venien com un producte de risc mig-baix, cosa que contrastava amb la majoria de fons d’inversió immobiliaris comercialitzats a l’Estat espanyol els darrers anys. A més, el capital invertit en aquest producte no estava protegit pel Fons de Garantia de Dipòsits.
La Plataforma d’Afectats per aquests fons continua lluitant
En una situació semblant a aquest matrimoni es troben 3.336 afectats més, que no poden recuperar els diners invertits degut a la decisió de l’entitat de liquidar aquest instrument d’inversió dedicat a la compra i arrendament d’immobles. La decisió de CatalunyaCaixa de dissoldre aquests fons establia que només es podrien recuperar els diners (o una part d’ells) una vegada conclòs el procés de liquidació: els clients només poden accedir de nou als estalvis en l’improbable cas que la venda d’actius serveixi per cobrir, en primer lloc, els crèdits que pesin sobre el propi fons, una circumstància difícil amb la pèrdua de valor dels actius immobiliaris als darrers anys.
Equip de redacció