.

La presidenta del Parlament, signant el document de proposta d'investidura de Puigdemont

La presidenta del Parlament, signant el document de proposta d’investidura de Puigdemont

Carles Puigdemont ha presentat la seva candidatura a presidir la Generalitat i el programa de govern passat pocs minuts de les cinc de la tarda. Ha assenyalat ser “conscient” de les circumstàncies del ple d’avui i ha ofert les seves explicacions.

Puigdemont ha seguit fil per randa la proposta sobiranista acordada amb la CUP, que es basa en la creació de mecanismes d’estat i la redacció d’una Constitució pròpia.

La Hisenda pròpia és un del punts forts del programa, “reforçant l’estructura actual, la dotació amb recursos de personal i material i la concreció de mecanismes per exercir la plena autonomia fiscal, entre ells, la Duana de Catalunya”, ha destacat.

Ha defensat la creació del Banc Central de Catalunya: “Tenim l’oportunitat de crear un sistema bancari que protegeixi persones i empreses en condicions”.

La declaració sobiranista del 9-N “obria el procés constituent. El govern haurà d’iniciar l’agenda de negociació amb l’estat espanyol, la comunitat europea i internacional” per fixar la nova Constitució catalana, que ha de ser refrendada per la ciutadania. I per això Puigdemont compta amb Artur Mas.

També proposa més figures per la transparència i elaborar la nova llei electoral de Catalunya.

El candidat, durant el seu discurs d'investidura

El candidat, durant el seu discurs d’investidura

‘Un futur de progrés’

El candidat ha començat el seu discurs afirmant que “el procés es proposa oferir a tots els ciutadans un futur de progrés i de benestar basat en uns valors sòlids” en convivència democràtica. Ha començat el discurs demanant perdó i donant les gràcies. Perdó als ciutadans que han seguit amb “estupefaccció” el tram final de les negocacions. “No ho hem fet bé”, ha reconegut, però “hem estat a punt de dispersar la feina ben feta per tanta gent”. “Hem deixat que massa gent patís allà on la societat havia fixat certeses i massa temps a venir al Parlament amb una proposta tancada”.

Les eleccions del març haguessin suposat “una esmena a la totalitat” a la ciutadania. “El poble no va fallar i això no mereixia ser esmenat”. Calia “pensar en el país”, ha dit. El candidat ha agraït els negociadors: “Gràcies per la paciència”, ha dit. “És normal que no siguem del tot previsibles” i es prenguessin “decisions insospitades només fa unes hores”.

“El teu gest és dolorós, però és exemplar”, ha dit en referència a la retirada d’Artur Mas. I ha destacat “l’alegria del carrer” pel nou nomenament. “La culminació del procés et necessita a tu”, ha subratllat dirigint-se a Mas.

Nació o resignació

Amb “plena legitimitat democràtica” s’inicia la nova etapa. L’encàrrec dels ciutadans “és nítid”, ha destacat el candidat. “Dotar a Catalunya de les eines per donar capacitat de resposta a les necessitats del present i del futur”. Si les eines no són pròpies “perdrem tota possibilitat d’atendre les persones com es mereixen. Si no tenim aquestes eines deixem de ser una nació per ser una resignació”.

“El programa de govern és fill de l’encàrrec ciutadà”. Així, es planteja “iniciar el procés per constituir un estat independent, que les decisions del Parlament siguin sobiranes i oferir voluntat permanent de negociació amb l’Estat espanyol, la UE i la comunitat internacional”.

Així, ha detallat, “cal la culminació del procés en la fase ciutadana, el disseny definitiu de les estructures d’estat, la tramitació al Parlament de l’avantprojecte de procés i transitorietat jurídica i plena constitució del futur Estat independent”.

Es un procés “gens fàcil i gens còmode, on no ho haurà renúncies”, ha manifestat.

El programa és el mateix que hagués presentat Artur Mas, és a dir, “les tres grans prioritats seran una Catalunya més justa i equitativa, un país que ofereixi més feina i més estable, i tercer, més transparent, exemple de bones pràctiques públiques i democràtiques”. La part social, condicionada en bona part per la CUP, és el gruix del mateix.

El programa parteix de la greu situació econòmica d’una part important del país. La superació de la crisi és un dels principals objectius, especialment en la xarxa de suport social. Aquí, Puigdemont ha culpat l’Estat no de no fer el suficient.

Pla d’emergència social

Quant a un país més just, el programa vol més protecció als més febles, amb la posada en marxa el pla d’emergència social, on ja hi ha mil milions contra la pobresa; el compromís de la renda garantida de ciutadania, la protecció del dret a l’habitatge i la salut integral. S’ha compromès a un model integral de salut. Així mateix, es proposa una escola catalana “inclusiva”. “Només disposant d’un estat es podrà garantir el model lingüístic català”.

Puigdemont ha reclamat la millora de les infrastructures, la posada en marxa de la línia 9 del metro, convertir Catalunya en una regió intel·ligent i consolidar el ‘hubb’ de Barcelona.

El candidat ha proposat també formar un país sostenible i dissenyar un pacte de l’aigua que “superi” el Pla Hidrològic de l’Estat.

“No són èpoques per a covards ni per a fluixos de cames”. “Ens toca assumir responsabilitats encara que no fossin les que t’imaginaves”. “Cal una actitud humil”. Puigdemont ha acabat afirmant que “vivim un moment irrepetible que necessita lideratges irrepetibles” i ha garantit que “m’hi deixaré la pell”.

Queda “el darrer tram” per concloure el procés. “És el més complex i incert de tots”. “També el culminarem amb èxit”, ha afirmat, i ha demanat als diputats “la màxima dignitat del moment”.

Les votacions

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, havia proposat Carles Puigdemont (JxSí) com a candidat per ser investit president de la Generalitat, una vegada consultats els representants dels partits i els grups polítics amb representació parlamentària.

Per a ser investit president a la primera volta, el candidat de Junts pel Sí Carles Puigdemont necesitarà una la majoria absoluta de la cambra catalana -68 vots-, per la qual cosa als 62 diputats de Junts pel Sí cal sumar almenys sis de la CUP.

La votació es farà per crida, en veu alta. Les respostes a viva veu són ‘sí’, ‘no’ o abstenció.

Entre les cares conegudes del territori, l’expresident del Parlament Ernest Benach o l’expresident de la Diputació Josep Mariné.

L’extraordinària sessió d’investidura de Puigdemont, que avui ha deixat l’alcaldia de Girona, es fa el darrer dia en què ho pot ser, abans no s’haguessin convocat noves eleccions.

 

J. Garcia