Uns 200 presos s’han traslladat durant tot el dia des de la presó de Tarragona al nou centre de Mas d’Enric que a partir d’aquest matí ha entrat en funcionament.
L’operatiu s’ha iniciat deu minuts més tard de les vuit del matí quan han començat a sortir furgons dels Mossos d’Esquadra que han portat els interns cap el nou centre.
El director de la presó Francisco Romero ha reconegut que la col·laboració dels funcionaris de la presó ha estat molt gran amb més d’una vintena de funcionaris al centre de Tarragona i una trentena d’aquests encarregats de fer l’ingrés dels presos.
A l’arribar a Mas d’Enric, els presos han estat identificats i després de menjar han estat allotjats al nou mòdul. Noves estances que com a màxim tindran a dos presos per cel·la, millora important ja que fins ara, la presó de Tarragona podia acollir a fins a quatre persones a cada cel·la.
El trasllat de les pertinences va començar ja fa unes setmanes per agilitzar el canvi dels interns que s’ha fet aquest dimarts. Els Mossos d’Esquadra han triat dos recorreguts diferents per fer la ruta entre el centre de Tarragona i El Catllar.
La presó de Mas d’Enric ha de servir també per poder apropar a presos tarragonins que es troben en altres punts del país i que començaran ha arribar al centre durant el 2016 i 2017.
En una primera fase entren en funcionament els mòduls 1,2,3, el mòdul especial, el de joves, el de dones, l’infermeria a partir del març s’obriran el mòdul 4 i 5 i el 2017 el 6 i el 7.
La nova presó està dotada amb els sistemes de seguretat més alts d’Europa i ja té el títol de “presó cinc estrelles” a causa de la seguretat i dels equipaments que té. Entre aquests pavelló, biblioteca, teatre, camp de bàsquet i futbol o la famosa piscina.
Aquest cap de setmana ja arribavaran es primeres visites dels familiars dels presos a la nova presó de Mas d’Enric.
Des del Departament de Justícia s’ha comunicat que amb l’entrada en funcionament del nou centre les presos catalanes tindran la millor ràtio d’intern per treballadors.
Segons les dades del Govern català, a Catalunya hi ha 8.942 intern amb un total de 5.063 treballadors el que situa la ràtio en 1’77, força per sota del 2,08 que hi havia l’any 2011.
L’adéu d’una presó de trist record
El nou centre penitènciari situat al terme municipal del Catllar ha de servir per alliberar el centre de Tarragona d’un edifici contruit l’any 1953 al que en aquell moment eren afores de la ciutat.
La presó de Tarragona es va construir amb mà d’obra de presos franquistes i va veure la penúltima execució del règim amb garrot vil. Un 2 de març del 1974 la dictadura va decidir acabar amb la vida de l’Alemany Heinz Chez a Tarragona, pocs minuts més tard a la model de Barcelona feia el mateix amb la de Salvador Puig Antich.
Ara l’Ajuntament i la Generalitat hauran de decidir que fan amb la presó del centre de Tarragona que de moment seguirà com a centre obert però que contempla una part de l’espai per zona verda segons el POUM. Cal tenir en compte que la façana no es podrà tocar a l’estar protegida però les dues institucions han de treballar per negociar quin és el futur d’aquests terrenys situats al ben mig de Tarragona.
El centre obert de Tarragona es calcula que seguiran interns prop d’un centenar de persones amb règim de tercer grau.
Millores visibles a El Catllar
Des de l’anunci d’obertura del nou centre penitenciai a El Catllar s’han apreciat al municipi una seguit de millores visibles, explica l’alcalde del municipi, Antonio López a Tarragona 21. López ha destacat les millores en les línies d’autobusos i en l’accés del municipi. També ha afegit que la nova presó suposarà una reducció de l’IBI al Catllar d’entre 200.000 i 250.000 euros.
Davant del malestar per part del veïnat amb l’anunci de l’obertura de Mas Enric, l’Ajuntament va promoure un programa de pedagogia entre els veïns i veïnes del municipi. López, afirma, que les mesures de seguretat del nou centre no són les de la ja obsoleta presó de Tarragona. En la mateixa línia el batlle assegura que les noves instal·lacions garanteixen la seguretat al municipi.
Equip de redacció