.

Camp de dunes de Torredembarra. Foto: Cedida

Camp de dunes de Torredembarra. Foto: Cedida

La platja de la Paella de Torredembarra compta ja amb un segon camp de dunes experimental que és pioner al món. L’any 2012 es va crear el primer a partir d’un transvasament de sorra a la platja i replantant espècies provinents dels Muntanyans. En aquesta ocasió, s’ha imitat la natura no traient les plantes marines que són abandonades per les tempestes, tal com ha explicat el regidor de Medi Ambient i Platges, Eduard Rovira.

La planta acumulada per les llevantades és la corretjola (Cymodocea nodosa), de la família de les fanerògames, les úniques plantes que fan flors sota la mar a la Mediterrània. Quan arriba a la platja crea microrelleus on acumula sorra que facilita la fixació de plantes que acaben creant les dunes. Altrament, tots aquests milers de tones de sorra acumulada marxarien mar endins.

Aquest experiment és doblement innovador perquè no s’està realitzant en un espai natural si no en una platja urbana, la qual cosa implica un grau de conscienciació ciutadana molt més elevat que en altres indrets, tal com ha explicat el tècnic de GEPEC-EdC, Ramon Ferré. En aquest sentit, no existeix cap referència escrita al món de la creació d’un ecosistema dunar a partir de les plantes submarines que arriben per les tempestes de mar.

Una de les primeres sorpreses que ja ha donat aquest segon camp de dunes experimental és que una parella de corriols camanegres hi ha fet el niu. Aquest ocell és una espècie amenaçada a tot Europa, precisament perquè fa el niu a la mateixa sorra.

Els dos camps de dunes experimentals de la platja de la Paella de Torredembarra són una iniciativa del GEPEC – EdC i compten amb el suport de la Regidoria de Medi Ambient i Platges.