En els propers tres mesos, la Part Alta de Tarragona estarà monitoritzada per sensors soterrats que recopilaran tota la informació sobre el trànsit rodat al nucli històric de la ciutat. Es tracta d’una iniciativa pionera, inclosa en el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible i impulsada pel Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació (CTTi) de la Fundació URV, a través de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE).
L’objectiu últim d’aquesta mesura, en sintonia amb les diverses accions que ha dut a terme el govern socialista des del 2010, és la “reducció del trànsit a la Part Alta”, tal i com ha destacat la regidora de Mobilitat, Begoña Floria. L’últim estudi,fet el 2014, ha recordat Floria, xifrava la circulació diària per la Part Alta en 2.465 vehicles. Atenent els resultats, en un futur, el projecte es podria estendre a altres vies transitades o a les entrades i sortides de la ciutat.
Sistema pioner
Per fer-ho, el consistori disposarà dos sensors soterrats entre 5 i 10 centímetres: un a l’accés del Portal de Sant Antoni i l’altre a la sortida del carrer d’en Salines, amb la Rambla Vella. Aquests dispositius, ha detallat Pere Millán, professor de l’ETSE, “permetran tenir un control del número de cotxes que entren i surten de la Part Alta, de la velocitat que porten i de la tipologia dels vehicles que hi circulen”.
La instal·lació d’aquest sistema (tant la part física com el sistema de software) té un cost de 16.150 euros i s’inclou en un projecte europeu de Smart Cities.
Joan Marc Salvat
Equip de redacció