.

Una de les taules de la jornada sobre el corredor mediterrani que ha tingut lloc aquest dimarts al recinte modernista de Sant Pau

Una de les taules de la jornada sobre el corredor mediterrani que ha tingut lloc aquest dimarts al recinte modernista de Sant Pau

Ferrmed ha enviat a la Comissió Europea i al Ministeri de Foment un informe en què reclama que el corredor mediterrani estigui operatiu entre la frontera francesa i Almeria el 2017. L’entitat, dedicada a la promoció del transport de mercaderies per ferrocarril, assenyala en el document diverses mancances en el traçat que cal solucionar en els propers “dos o tres anys”, com la millora de la connexió Perpinyà – Barcelona, l’habilitació per al transport de mercaderies entre Barcelona i Martorell a través d’un túnel ara en desús i desfer els “punts crítics” en el tram entre Tarragona i Vandellòs, que està en obres. Ferrmed reclama que hi hagi un coordinador a l’Estat que s’ocupi del corredor mediterrani.

Ferrmed ha aprofitat una jornada sobre el corredor mediterrani que s’ha fet aquest dimarts al recinte moderinsta de Sant Pau de Barcelona per entregar l’informe al director de la xarxa europea de mobilitat de la CE, Olivier Onidi, un dels ponents a l’acte. D’altra banda, enviarà el text properament al ministeri de Foment. En el document, l’associació posa de manifest quines són les principals accions a realitzar a curt termini per fer possible l’operativitat del corredor mediterrani en un termini de “dos o tres anys” entre Torí i Almeria, passant per Lió, Marsella, Barcelona, València, Lleida i Saragossa. El text fa especial atenció al tram de l’estat espanyol, el més endarrerit.

Pel que fa a Catalunya, una de les exigències és la millora del tram comprès entre Perpinyà i Barcelona, “una línia nova que no funciona”, segons ha posat de manifest el president de Ferrmed, Joan Amorós, en declaracions als mitjans. “No hi ha prou potència elèctrica; només pot passar un tren per sentit, els altres s’han d’esperar; s’ha limitat provisionalment a 500 metres la llargada dels trens de mercaderies, per tant un tren francès que fa 750 metres quan arriba a la frontera s’ha de partir en dos; i hi ha altres problemes com la connexió amb Perpinyà i la coordinació a la frontera”, ha subratllat.

Una altra de les demandes de Ferrmed passa perquè Foment iniciï les obres per habilitar per a les mercaderies un antic túnel per on passaven abans els trens de rodalies i que ara està en desús. Es tracta d’uns treballs, ha subratllat Amorós, que ja estan licitats i adjudicats però que encara no han començat.

A més, també “s’ha de resoldre” el tram entre Tarragona i Vandellòs, que està en obres però “hi ha molts punts crítics” i a més hi ha “molts trossos en què la connexió es fa amb via única”, ha denunciat el president de Ferrmed. També hi ha altres peticions com la descongestió del tram de València ciutat amb un túnel.

Un coordinador a l’Estat

Ferrmed també reclama que hi hagi un coordinador de cada estat per impulsar les obres d’una manera unificada. “Que no passi com ara, que estan posant el tercer carril entre Castelló i València, que servirà perquè els AVE vagin cap a Madrid des de Castelló, però la connexió cap a dalt no hi és”, ha denunciat Amorós. Un altre exemple de la coordinació, ha subratllat, és que per poder fer passar trens de mercaderies per Tarragona “t’has de posar en contacte amb Barcelona, Saragossa i València i això no pot ser, s’ha d’unificar”.

Impacte econòmic de 67.000 MEUR a l’Estat

Segons els càlculs de Ferrmed, tenir acabat el corredor mediterrani i potenciar el transport de mercaderies per tren entre la frontera francesa i Almeria suposaria un estalvi a l’Estat de 67.000 MEUR entre el 2016 i el 2045. Un impacte econòmic que s’eleva fins als 149.857 MEUR si es té en compte tot el traçat europeu.