.

Reial Monestir de Santes Creus

Reial Monestir de Santes Creus

La Ruta del Cister va ser creada l’any 1989 amb l’objectiu de dinamitzar turísticament i econòmicament les comarques de l’Urgell, l’Alt Camp i la Conca de Barberà. L’eix central eren, i són, els tres monestirs reials cistercencs de Vallbona de les Monges, Santes Creus i Poblet. Ara, un quart de segle més tard, és moment de fer balanç, i els seus responsables han fet públic que, en aquests 25 anys, més de 6.700.000 persones han passat per aquests punts clau del patrimoni cultural i artístic català. Un altre indicador destacat és el nombre d’establiments turístics de les tres comarques, que ha passat de 117 a 609 -entre allotjaments, restauració o altres espais visitables-, amb un augment del 80,7%.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha reafirmat que  “des del Departament de Cultura estem reforçant el nostre compromís en el paper del patrimoni. Les nostres generacions estem descobrint la importància que té per nosaltres. Si aquest patrimoni cultural el sumem al patrimoni natural, el paisatge, i al patrimoni viu de les persones, té una potencialitat i una força extraordinàries.
El patrimoni de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i de l’Urgell té la sort de tenir unes comunitats civil i religiosa que hi juguen amb convicció. És compromís nostre fer que el conjunt de l’administració assumeixi el patrimoni com un dels principals actius que té el nostre país: un gran paisatge, un magnífic patrimoni i una extraordinària comunitat humana”.
Així, s’actuarà en cada un dels tres monestirs cistercencs en base a tres línies de treball: la millora dels espais d’acollida i dels recursos interpretatius dels monestirs; la dinamització dels espais a través d’una programació cultural i educativa singular complementària, i l’’impuls de la Ruta com a producte turístic i cultural. En aquest darrer sentit, es crearan nous productes i paquets turístics vinculats amb el turisme d’interior i de muntanya, que serà durant el 2015 l’eix central de la promoció turística de la marca Catalunya, i es reactivarà l’entrada conjunta als tres monestirs reials.
Des de l’establiment de la marca La Ruta del Cister, els Consells Comarcals de les tres comarques implicades i la Generalitat de Catalunya han realitzat diverses actuacions en benefici de l’activitat turística del territori que han tingut i segueixen tenint un fort impacte en el conjunt de les tres comarques. Mostra d’això són les 6.772.040 persones que han visitat els monestirs cistercencs al llarg d’aquests 25 anys; les 54.536 persones que han transitat pel sender de gran recorregut GR175 des del 2008, i el notable increment d’establiments turístics a les tres comarques des de la creació de la Ruta.
Darrere de tot aquest valor que suposa la marca La Ruta del Cister, i de totes les tasques realitzades per fomentar el seu coneixement i posicionament a nivell turístic, hi ha una gestió intercomarcal exemplar duta a terme per part dels Consells de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell. Aquesta bona coordinació s’ha traduït en l’execució de tot un seguit de projectes de gran pes turístic que han fomentat que La Ruta sigui el que és a dia d’avui, l’expressió d’un territori.