.

Bricodepot ha facilitat material per arreglar els lavabos.

En una fase inicial, Brico Dépôt ha facilitat material per arreglar els lavabos, substituïnt banyeres per plats de dutxa

Una quinzena de llars de Tarragona estan sent reformades per tal de facilitar la vida a persones majors de 80 anys que viuen soles i tenen dificultats econòmiques. Tal i com ha explicat a Tarragona21 el regidor de Serveis a la Persona, Javier Villamayor, es tracta d’una iniciativa pionera a la ciutat i que compta amb el mecenatge de l’empresa Brico Dépôt, la qual ha aportat material de construcció per valor de 6.000 euros. El projecte sorgeix de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, depenent de l’Ajuntament, en col·laboració amb la Casa d’Oficis (finançada pel Servei d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu).

Les reformes es van iniciar a finals de novembre del 2014 i, abans d’acabar l’any, s’hauran atès una quinzena de tarragonins i tarragonines. Villamayor detalla que des de Serveis Socials s’han identificat “aquelles persones majors de 80 anys amb problemes de dependència, que viuen soles i en una situacio de precarietat econòmica”. Aquestes primeres accions han tingut per objectiu l’adequació dels lavabos i la millora de la seva accessibilitat: “S’han instal·lat ajudes tènciques, baranes, agafadors, un sòl antilliscant i s’ha substituit banyera per un plat de dutxa a nivell de terra”, descriu Villamayor.

Des de Serveis Socials es destaca que les persones a les quals s’està ajudant no es concentren en cap barri concret sinó que s’ha prioritzat la “necessitat de cadascú i s’ha mirat de detectar bé aquells casos més necessaris per tal d’aportar aquelles millores que evitin caigudes i els típics trencaments de cadera o cama”.

Villamayor es mostra satisfet per la iniciativa atès que permet tancar el cercle: “Aconseguim atendre persones que realment ho necessiten i fer-los la vida més fàcil; els alumnes de la Casa d’Oficis poden fer pràctiques que els serviran en la seva vida laboral i, a més, comptem amb el mecenatge de Brico Dépôt”. Sobre la relació amb l’empresa, el quart tinent d’alcalde de l’Ajuntament confia que es podrà repetir el conveni amb la mateixa de cara al 2015 i, fins i tot, ampliar-ne l’aportació econòmica.

Les previsions del govern és que durant el 2015 es puguin atendre al voltant de 50 llars amb les necessitats descrites anteriorment. Més endavant, serà el torn d’ampliar les reformes i passar del lavabo a la cuina, substituïnt la cuina de gas per vitroceràmica i canviant els marcs de les portes per facilitar l’entrada d’aquelles persones que van amb cadira de rodes.

Joan Marc Salvat