Aquest dimecres és un d’aquells dies assenyalats a Constantí. Després de mesos d’incerteses i problemes derivats a l’entorn de la incineradora de residus que acull el municipi; després d’acollir unes instal·lacions que malgrat ser punteres en el conjunt d’Europa s’han tornat deficitàries; i després de subhastar a preu de ganga (7,37 milions d’euros, quan fa només un any el preu de sortida era de 42 milions d’euros) l’equipament de la incineradora, sembla que finalment l’Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya podrà desencallar aquesta qüestió.
Aquest dimecres es coneixerà quina de les tres empreses interessades en la incineradora s’endú la planta. La mateixa Agència de Resdius catalana i actual concessionària, a través de la Gestió de Residus Especials de Catalunya (Grecat), és una de les que opten a la compra. La segona en disputa és la francesa Sarp Industries i l’aliança de Sortego Servicios Mediambientales SLU (Urbaser-ACS, participada per Florentino Pérez) amb Ecológica Ibérica Mediterranea SA, filial de Tradebe.
“Demà (dimecres, 3 de novembre) sortim de la incertesa per saber quina empresa compra la incineradora”, ha explicat l’alcalde de Constantí, Josep Maria Franquès. El batlle ha explicat, en acabar la sessió plenària celebrada aquest dimarts, que “s’han dit moltes coses negatives de la incineradora quan la planta és un model a nivell europeu”. No obstant, ha subrallat, “com alcalde m’he de queixar del retorn que hem perdut de p451 euros per tonelada tractada i pel fet que en la segona licitació també perdrem l’ajuda a la generació elèctrica que fins ara teníem”.
Uns càlculs pels quals Constantí deixarà de cobrar –sigui quin sigui el comprador final– els 240.000 euros anuals que ingressava per aquest concepte. “Sembla difcícil que ho recuperem quan el projecte acabi a mans privades”, ha resolt Franquès.
El batlle també ha remarcat la importància que el comprador final “no només respecti els llocs de treball, sinó que esperem que incrementin perquè s’està parlant que es tractaran més tones”. Un dels altres punts claus assenyalats per Franquet és que la Universitat Rovira i Virgili seguirà fent els controls mediambientals que fins ara desenvolupava: “Està garantit per la URV”, ha detallat l’alcalde.
Amb el rellançament del projecte de la incineradora, Constantí sí que espera recuperar recaptació que fins ara s’havia estancat provinent dels impostos de l’IBI i l’IAE.
Joan Marc Salvat