La Diputació de Tarragona i la Fundació Cecot han presentat la col·laboració per difondre i implantar la Reempresa a la demarcació de Tarragona com un model d’emprenedoria i de creixement empresarial consolidat que incideix en la continuïtat de les empreses. En definitiva, es treballa per aconseguir crear a Catalunya un mercat únic per a la compra-venda d’empreses. La Reempresa ha salvaguardat, des d’inicis de 2012, 302 empreses i un miler de llocs de treball, i ha induït una inversió global de 15.153.862 €.
El president de la patronal Cecoti del Centre de Reempresa de Catalunya, Antoni Abad, ha explicat que “amb aquesta iniciativa es vol explicar i transmetre a Tarragona els efectes positius d’aquest programa”. Amb Reempresa es crea un mercat on es compren i venen empreses què, pels motius que siguin, no volen o poden continuar amb la seva activitat. D’aquesta manera, s’actua com a ens intermediari entre cesador i reemprenedor per ajudar-los en aquesta activitat.
Abad ha afirmat que la nova col·laboració amb la Diputació de Tarragona fa que “aquest programa resulti un èxit ja que s’assenten les bases per fer-ho d’una manera professional i amb qualitat”.
Ja en el 2013, es van tancar 2 operacions d’aquest tipus per setmana. Ara, en espera d’acabar el 2014, aquesta xifra ha augmentat a 4 operacions per setmana. Això suposa més de 1.000 llocs de treball salvats amb una inversió induïda de més de 15 MEUR.
Aquestes xifres in crescendo han fet que fins i tot CaixaBank s’hagi interessat pel projecte, amb la qual cosa s’ha signat un acord perquè aquesta sigui l’entitat financera de referència per Reempresa i poder expandir aquest projecte per Catalunya i Espanya.
Acord entre la Diputació i el Cecot
La Diputació de Tarragona vol col·laborar en aquest projecte ja que, segons l’Àlex Grau, director de l’Àrea de Recursos Humans, Ocupació i Promoció Econòmica de la Diputació de Tarragona, “és una altra mesura del foment a l’autoocupació i suposa un via més per suport als emprenedors”.
La Diputació otorga des del 2013 els premis Emprèn, per fomentar l’emprenedoria. Amb aquest nou acord, s’espera donar un impuls extra a Tarragona perquè creixi econòmicament. Joan Josep Malràs, diputat delegat de Recursos Humans, Ocupació i Promoció Econòmica de la Diputació de Tarragona, ha afirmat que aquest és un projecte en el que creu ja que “és una oportunitat per la gent que vugui emprendre però tingui por de crear una empresa des de zero” afegint que “es pot donar sortida a molta gent que en la situació de crisi actual no sap com sortir-ne d’ella”.
Com reempendre?
En aquest sentit, es proporciona un servei personal on qualsevol pot cedir o emprendre amb una empresa “de segona mà”. L’oferta i la demanda es pot consultar a la seva WEB, on també hi figura una metodologia tant per cedents com per a reemprenedors dempreses. A més es proporciona un servei d’acompanyament on, en tot moment, els processos de traspàs estaran assesorats i ajudats per uns tècnics amb una formació específica.
Les 2 lletres E de Reempresa simbolitzen el contacte que mantindran l’empresari que marxa i l’empresari que arriba, els quals durant un temps gestionaran l’empresa conjuntament perquè el procès sigui un èxit.
Només en 10 anys s’estima que 10.000 empreses de tot Catalunya participin en la Reempresa, és a dir 1.000 per any. D’aquestes, s’espera que el proper any a Tarragona en siguin 100, com a mínim, les empreses que per motius de jubilació, perosnals o econòmics traspassin el seu negoci per aquesta via.
AnnaMG