.

El president de PIMEC a Tarragona Josep Joaquim Sendra al mig. A la seva esquerra Moisès Bonal (responsable d'estudis de Pimec) i a la dreta César Suarez (director zona Tarragona del Banc de Sabadell)

Aprofitar els temps de crisi i buscar les oportunitats seria segurament el “leit motive” que es van marcar des de PIMEC en aquests temps de poca bonança econòmica. El seu president a Tarragona, Josep Joquim Sendra ha presentat els números dels darrers cinc anys a la demarcació i on es constata un important retrocés fins el 2012 però un moderat creixement actualment. L’estudi que ha elaborat PIMEC amb la col·laboració del Banc de Sabadell analitza les Petites i Mitjanes Empreses des de 17 sectors diferenciats.

La caiguda més forta es dóna entre el 2008 i el 2012 on havien desaparegut un 13% de PIMES a la demarcació i l’ocupació havia baixat un 16%. Aquell mateix 2012 l’estudi detecta ja alguns aspectes positius com la reducció de deute de les empreses i el progressiu creixement de l’exportació, primer com a mode gairebé de supervivència i posteriorment com a fórmula inicial de negoci.

La base exportadora de les empreses tarragonines ha crescut de manera notable i ha dotat de unes característiques determinades al teixit d’aquestes Petites i Mitjanes Empreses tarragonines. La millor ocupació, la major facturació, l’augment de la competitivitat o l’especialització del personal són algunes de les característiques remarcables. Actualment i segons es desprèn de l’estudi de PIMEC la majoria PIMES tarragonines ja neixen amb una clara intenció d’apostar per l’exportació.

Avui en dia les empreses que exporten generent 2,8 punts més d’ocupació que les que no ho fan. A nivell d’explotació la xifra s’enfila fins a gairebé cinc punts més de les empreses exportadores a les que no.

Sortida de la crisi?

L’eterna pregunta de la societat és si ja s’està sortint de la crisi i per tant es pot parlar de creixement. Des de PIMEC s’han donat dades optimistes i de fet el mateix Josep Joaquim Sendra i Moisès Bonal (responsable d’estudis de PIMEC) s’han manifestat en aquest sentit. Tot i no voler aventurar-se en les dades d’aquest pròxim any si que han avançat que s’estan produint lents creixement a nivell d’ocupació i de rendibilitat.

L’augment del nombre de pimes, un 0,68% en aquest 2014 fa que després de gairebé un quinqueni de balanços negatius es comencin a veure ombres de registres positius.El president de la PIMEC, Josep Joaquim Sendra ha afirmat que “El sector industrial i el sector serveis han creat ocupació en el darrer any, volen ser optimistes ja que hi ha moltes senyals per a dir que hi ha un creixement en molts sectors. Creiem que la tendència s’està invertint més PIMES més nombre de treball i més ocupació. La rendibilitat econòmica i financera amb previsió que augmenti”.

Els pronòstics sembla que així ho apunten també  ja que al 2013 ha començat a augmentar la rendibilitat de les PIMES Tarragonines i al 2014 es consolida aquest augment. La previsió és que el 2014 s’hagi generat una ocupació pràcticament de 2000 ocupats més. Una de les preocupacions encara existents és la pràctica desaparició del sector de la construcció que des de l’any 2008 ha destruït el 70% d’ocupació.