No és la primera vegada que, amb sorpresa, llegeixo els indocumentats, inexactes i faltats de veritat articles del senyor Enric Casanovas a la premsa local. Mai no he volgut entrar en una baralla dialèctica perquè les seves afirmacions no eren més que una opinió particular. Ara, però, ha traspassat una perillosa línia i ja no expressa una opinió, sinó que fa acusacions molt greus contra l’acció municipal i no puc deixar de donar-hi resposta.
Amb el seu escrit publicat al Diari de Tarragona aquest divendres, 7 de novembre, el senyor Casanovas demostra ignorància, malvolença, falta d’informació i mala fe. M’explico. En el seu article exposa públicament vàries falsedats que freguen, si no traspassen, els límits entre la simple opinió i l’acusació greu. La primera falsedat fa relació a l’Oficina de Projectes. Senyor Casanovas permeti’m aclarir-li, perquè demostra desconèixer-ho, que aquesta s’integrava inicialment en l’organigrama funcional de l’Alcaldia però ja des de fa un temps es competència de Territori. Dit això, li aclareixo també que des de la seva creació l’Oficina ha estat la responsable de dissenyar, gestionar i dirigir algunes de les obres més importants que s’han dut a terme a la ciutat i en cap d’elles s’han produït irregularitats, ni administratives ni econòmiques.
En segon lloc, l’Ajuntament ha actuat sempre amb responsabilitat i, fruit d’això, ha volgut fixar en els seus avantprojectes quin equipament volia. En una època de contenció no es pot deixar en mans d’altres com gastar el diner públic. Per això l’Ajuntament, a través del Comitè Organitzador i de l’Oficina de Projectes, ha dissenyat unes instal·lacions allunyades de l’ostentació i molt centrades en la disponibilitat de recursos i en la seva funcionalitat després dels Jocs. Li recordo que aquest va ser un aspecte molt valorat pel Comitè Internacional. Hauríem pogut fer concursos de caràcter internacional o deixar en mans dels anomenats arquitectes estrella el disseny de les diferents instal·lacions. Però crec que tots sabem quin hagués estat el resultat: projectes econòmicament inassumibles.
Un tercer aspecte del seu escrit que falta a la veritat també està relacionat amb els avantprojectes. L’Ajuntament n’ha elaborat de diferents del que ha de ser la futura Anella Mediterrània i, com és obvi, s’han contractat col·laboradors per executar treballs específics que formen part dels dits avantprojectes: arqueologia, geotècnia i enginyeria de suport. Aquest darrer ha estat el paper d’ON-A, que va executar aquesta feina prèvia contractació administrativa que, per cert, ha estat auditada favorablement. Sempre dins la legalitat, senyor Casanovas.
Seguim. En quart lloc, lamento haver de recordar a tot un membre del Col·legi d’Arquitectes Tècnics que els criteris i requisits del concurs públic per a la redacció del projecte del Palau d’Esports i la posterior direcció d’obra els fixa Infraestructures.cat, sense cap participació ni imposició per part de l’Ajuntament, i molt menys de l’Oficina de Projectes. De fet, vostè mateix ha pogut comprovar com a la Mesa de Contractació no hi ha cap representant de l’Ajuntament.
I per últim, és important recordar que el concurs convocat per Infraestructures.cat és PÚBLIC I OBERT. És a dir, senyor Casanovas, que res ni ningú l’impedeix a vostè presentar-se i demostrar la seva capacitat com arquitecte-aparellador. Desconec si reuneix els requisits que la Generalitat ha fixat per als candidats, però en tot cas hi ha fórmules que li permetrien presentar la seva oferta.
El resum, senyor Casanovas, és que el seu escrit –i no és el primer que li llegeixo- arriba a un grau de desconeixement extrem, i les seves acusacions, que em semblen molt greus i injustificades, són impròpies d’un representant del Col·legi d’Arquitectes Tècnics, amb qui l’Ajuntament col·labora, treballa i escolta. És lamentable que difongui vostè informació falsa, tot i que és fàcilment constatable que té vostè aquesta poc sana costum.
En els escrits que signa vostè al Diari de Tarragona es mostra sempre pessimista i destructivament crític amb l’Ajuntament. Sempre l’inunda la negativitat i la catàstrofe que, sota el seu parer, és la ciutat i l’administració de Tarragona.
Veure la vida tan negra, tan pessimista, tan decadent com ho fa el senyor Casanovas ha de ser trist. No trobar ni un alè d’esperança en una ciutat com Tarragona ha de ser, per a un arquitecte-aparellador com ell, un desencís. A tall d’exemple, reprodueixo alguns dels seus titulars més recents: “La avenida fracasada”, “Made in TGN: potrillos urbanos”, “Tarragona phallic city”, “Tarragona chumba-chumba, la gestión del ruido”, “Un fracàs esperable”, “’Dessidius Tarragona’, o el arte de no hacer nada”, “Tarragona, la bella dama triste”… i així podríem seguir una bona estona amb un reguitzell de títols que semblen més propis de les balades més tristes de Leonard Cohen.
Però no. Tot això són articles signats pel senyor Casanovas, que sembla entestat (no sé si per voluntat pròpia o guiat per algun interès més elevat) en enfonsar en la misèria la moral dels tarragonins i tarragonines. Per cert que els col·lectius que més reben en els seus articles són els dels arquitectes i els enginyers, i de retruc, el Col·legi d’Arquitectes. Un gremi que, segons sembla, no l’encerta mai. I per descomptat, també reben de valent els polítics, però aquest ja és un altre assumpte.
Val a dir, perquè no tot és dolent en els escrits del senyor Casanovas, que certament hi ha coses millorables a Tarragona, i també és cert que la crítica constructiva sempre és útil perquè enforteix i fa avançar. Però el que resulta difícil valorar de manera positiva és la crítica gratuïta, continuada i generalitzada. I menys encara quan aquesta crítica està mancada de fonaments i sobrada de mala fe.
Acostuma vostè a criticar accions o inaccions que són incertes i que, a més, són fàcilment comprovables a poc que consulti qualsevol hemeroteca. La immensa majoria de les crítiques que fa en els seus articles cauen per sí mateixes perquè el propi Diari de Tarragona on vostè signa els articles s’ha fet ressò de les notícies i fets que vostè troba a faltar.
Tot plegat, senyor Casanovas, ve a confirmar que els seus articles es basen en la crítica gratuïta i desinformada, i que no tenen cap voluntat constructiva. Acceptant el seu dret a la llibertat d’expressió, li prego que abans de redactar un article es documenti, o que pregunti, o que consulti el Diari de Tarragona en què vostè escriu. Ja li avanço que els serveis jurídics de l’Ajuntament estan estudiant el seu últim article perquè, com ja he dit, traspassen la simple opinió per endinsar-se en el terreny de l’acusació greu.
Per acabar, un consell: llenci a la brossa les ulleres de veure-ho tot negre i gaudirà de l’única, meravellosa i reconeguda llum de Tarragona. Li recomano.
Carles Castillo, tinent d’alcalde de Territori de l’Ajuntament de Tarragona
Tarragona21 informa: Article d’opinió del tinent d’alcalde Carles Castillo en resposta a l’article d’opinió d’Enric Casanovas publicat al Diari de Tarragona. Segons ha informat l’Ajuntament de Tarragona, l’equip de govern municipal ha posat en mans dels Serveis Jurídics de l’Ajuntament de Tarragona les acusacions manifestades perquè “traspassa la simple opinió per endinsar-se en el terreny de l’acusació greu”. D’aquesta manera també respon al Partit Popular que assegura en un comunicat de premsa que demanarà explicacions a una Junta de Portaveus dels fets que denuncia Casanovas.