L’auditoria interna a l’empresa pública EPEL Ingesol de Cambrils ha demostrat que l’exregidor Ramon Llobet va robar prop de 97.000 euros. L’informe econòmic, elaborat pels serveis municipals del consistori, ha detectat un seguit d’incidències entre el gener de 2013 i el juny de 2014 en els capítols de nòmines i pagament a proveidors. Aquestes són les xifres exactes del desfalc de Llobet.
El 2013, Llobet es va embutxacar 3.964,75 euros en concepte de nòmines i 39.920,21 en pagament a proveidors. Durant el 2014, l’exregidor d’Hisenda es abonar 18.492,35 euros en nòmines i 34.522,87 en factures a proveïdors. La suma d’aquestes il·legalitats és de 96.900,18 euros i, per tant, eleva en 4.127,18 euros la quantitat denunciada inicialment pel propi consistori (92.773 euros).
L’alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, ha justificat l’informe econòmic a la premsa i ha afegit que la quantitat avalada per l’auditori és la que es reclamarà en la causa oberta contra Llobet. Cal recordar que el procés s’està instruïnt als Jutjats de Reus, amb l’Ajuntament personat com a acusació particular. Les últimes notícies apuntaven que Ramon Llobet havia fet un dipòsit de 92.000 euros, per tal de retornar el que havia robat. No obstant, al consistori no li consta que s’hagi fet efectiu cap ingrés.
Detalls de l’auditoria Interna
L’auditoria interna que ha servit per identificar les tripijocs comptables de Llobet, també ha demostrat un seguit d’incidències valorades en més de 1.000 euros. En concret, la intervenció municipal ha revisat els comptes bancaris, els moviments a proveïdors, la revisió dels comptes a clients (Ajuntament, neteja de platges i les llars d’infants), la revisió comptable de les nòmines; i les liquidacions a la seguretat social, l’Agència Tributària i els procediments de la gestoria.
Un cop acabada l’auditoria, el consistori també ha fet una petició a La Caixa per saber si les irregularitats detectades s’ajustaven als números aportats. Informació que l’entitat bancària va confirmar per mitjà d’un extracte bancari el 22 d’octubre.
Entre les incidències detectades més enllà del cas Llobet, Dalmau ha explicat un parell de casuïstiques. D’una banda, les “males pràctiques comptables” feien que si Ingesol havia de cobrar 300 euros a l’Ajuntament, però l’Ajuntament li feia un càrrec per 10 euros d’un préstec, únicament es feia una transferència de 290 euros cap a Ingesol. En tot cas, ha afegit Dalmau, s’hagués hagut de deixar constància d’ambdues operacions.
En segon lloc, l’auditoria també ha detectat que per un ‘modus arbitrari’ a alguns pares no se’ls carregava tota la quota de la llar d’infants: “Són quantitats tan petites que no hi veiem delicte”, ha resolt Dalmau.
Reusdigital / Grup de Diaris Digitals de Catalunya