El front d’Esquerres pel Sí-Sí al procés participatiu del 9 de novembre s’ha presentat aquesta tarda, al Teatre Magatzem de Tarragona. L’acte ha comptat amb la presència de l’impulsor de Procés Constituent, Arcadi Oliveres; l’alcaldable d’ERC a Tarragona, Pau Ricomà; la diputada de la CUP al Parlament, Isabel Vallet, i el sindicalista, Toni Puig. Totes quatre han reclamat els camins paral·lels d’una transició cap a la independència d’acord amb una nova república catalana que garanteixi un gruix de drets socials que s’han anat perdent i cal recuperar.
El més contundent ha estat Arcadi Oliveres, que en declaracions a Tarragona21, ha reclamat la dimissió del president de la Generalitat, Artur Mas: “Sabíem que l’Estat espanyol faria mans i mànigues per prohibir, també, el nou 9N i potser ha arribat el moment de prendre decisions serioses. Si finalment això passa, Mas hauria de dimitir en senyal de protesta”. A partir d’aquí, ha afegit Oliveres, “cal seguir amb els actes de desobediència per part dels ciutadans; reclamar la presència de les urnes el dia 9, encara que estiguin els col·legis electorals tancats almenys per fer cua; i fins i tot ens haurem de plantejar anar als tribunals penals internacionals on queixar-nos per la manca de llibertats que ens proposa el govern espanyol. I, per descomptat, preparar processos electorals que tirarem endavant”.
També en declaracions a Tarragona21, Oliveres ha lamentat que “el govern espanyol ha comès un error: sacralitzar la unitat d’Espanya. El Partit Popular, que sobre això ha reflexionat molt poc, està constituïnt una mena d’element infranquejable d’aquesta situació. S’haurien d’adonar que mai cap Estat s’ha de sacralitzar i ells estan fent molt de mal a la població catalana, i també a la població espanyola amb les seves posicions absurdes i tancades”. Per últim, Oliveres ha defensat la “desobediència” respecte la Constitució Espanyola perquè “el text es va aprovar sota pressió militar i allà on hi havia de parlar de lliure determinació dels pobles i ha acabat posant la indissoluble unitat d’Espanya, tal i com explicava un dels pares de la constitució, Jordi Solé Tura”.
‘Greuges de l’Estat’
L’alcaldable d’ERC a la ciutat de Tarragona, Pau Ricomà, ha apelat als “greuges de l’Estat i als valors propis de l’esquerra” per justificar el Sí-Sí. Ricomà ha comparat la relació econòmica entre Catalunya i Espanya amb la situació de la colònia i les metròpolis: “Ens arrabassen els recursos econòmics tal i com Londres feia amb l’Índia; i, per si fos poc, amb el Fons de Liquiditat Autonòmic, et deixen uns diners que eren teus a un preu més alt que el de mercat”. Aquest fet, “l’incompliment sistemàtic de l’Estat amb Catalunya i la pressió social a la llengua, l’escola i els serveis socials”, són arguments que pr Ricomà justifiquen que les esquerres i l’independentisme vagin de bracet.
La diputada de la CUP al Parlament, Isabel Vallet, ha defensat que “des de l’esquerra anticapitalista, feminista i independentista, considerem que cal superar les estructures oligàrquiques actuals perquè si només assolim la independència nacional únicament estarem fent una operació estètica”. Vallet ha fet especial menció a la “desobediència” i ho ha justificat recordant que “cap gran canvi estructural en la història –vot de la dona, final de l’apartheid o la fi del servei militar– s’ha aconseguit sense desobeir les normes establertes en aquells moments”.
Per últim, Toni Puig ha reclamat a l’esquerra tradicional que “fins ara no aixecava la bandera independentista” se sumi al projecte nacional català “perquè són dos causes comunes”. Puig ha comentat que “cal incorporar aquest discurs en les classes treballadores alhora que s’incorpora d’arguments socials la proposta del Sí-Sí”. En aquest sentit, ha reclamat que “la mobilització ciutadana” sigui la que marqui les línies mestres del procés “ja que CiU té por a desobeir i és obedient amb els poderosos”.
Joan Marc Salvat