.

L'alcalde, Pere Compte -a la dreta-, junt al regidor de Cultura i Patrimoni, Llorenç Miró, en la inauguració de l'entorn

Finalment, el temps ha estat propici, no només propici, sinó fantàstic, i ha permès donar per inaugurat el matí de dissabte els treballs d’acondicionament de la Pedrera de l’Elies, a Roda de Berà, un entorn de 7.000 metres quadrats dividit en dos àrees, pensat i adequat per a ser escenari d’activitats culturals, zona de pic nic i museu a l’aire lliure sobre la cultura extractiva de la pedra, segons ha recordat a Tarragona21 l’arxiver municipal Ricard Benimeli. Roda de Berà té al seu terme municipal quatre pedreres històriques, ja en desús, i avui una d’elles ha lluït formalment com a nou punt d’atracció. L’acte d’inauguració s’ha fet coincidir amb la Festa Major Petita i havia estat ajornat donada la previsió de fortes pluges de la seva data inicial, el 22 d’agost.

Aconseguir que fos un espai públic i es destinés a la cultura i al lleure era una idea llençada des de feia anys per col·lectius i persones, com l’associació Les Monges i pel propi alcalde, Pere Compte, des que en 2003 va accedir a l’Alcaldia. Ara ja és una realitat i en la passada edició del Festival Internacional de Cinema (FIC-CAT) es va fer la seva posada de llarg, l’estrena majestuosa amb un concert.

Vista parcial de la Pedrera de l'Elies

L’acondicionament de l’entorn es troba dins el Pla d’Ordenació del Patrimoni Local de Roda de Berà i té l’objectiu de dignificar els diversos elements del patrimoni històric i cultural del municipi.

L’objectiu de l’Ajuntament és recuperar la Pedrera de l’Elies “com a espai cultural i lúdic, augmentar el seu valor patrimonial i potenciar l’àrea monumental convertint-la en una zona visitable”, apropant-la així a la ciutadania mitjançant un itinerari d’interpretació de les diverses àrees que composen aquesta explotació lapídica, que inclou 8 punts de senyalització i tres mapes. Així ho ha exposat el regidor de Cultura i Patrimoni, Llorenç Miró.

L’acondicionament ha inclòs la creació d’una ruta guiada amb panells que informen del procés extractiu o de transport dels maons. El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) se n’ha encarregat, mentre el projecte ha gaudit d’una subvenció de la Diputació.

L’alcalde, Pere Compte, al seu torn, ha destacat el procés viscut pel municipi per fer-se amb una pedrera que era de titularitat privada, però que l’actuació del consistori va aconseguir fer-se’n amb la seva titularitat, evitar que acabés devorada per habitatges i iniciar la seva recuperació. Una operació de permuta comandada pel consistori va permetre-ho. “Avui podem conèixer més la història del nostre poble”, ha subratllat Compte, que ha anunciat una propera actuació junt amb la Generalitat per “potenciar” el monument de l’Arc de Berà dignificant el seu entorn.

Un concert del Duo Stradivari ha posat la cirereta a l'acte

En finalitzar l’acte ha tingut lloc un dels moments màgics del matí, amb un concert de música clàssica, a càrrec del Duo Stradivari, que ha fet un repàs d’obres romàntiques, des de Bach, passant per Boccherini, Franz Schubert, Charles Gounoud o Pau Casals.

La Pedrera de l’Elies va estar activa fins als anys 50 del segle XX. Hi ha dubtes entre els experts sobre si fou d’època romana.