.

Viaducte del Corredor del Mediterrani a l'Hospitalet de l'Infant. Foto: ACN

Viaducte del Corredor del Mediterrani a l'Hospitalet de l'Infant. Foto: ACN

La Comissió Europea ha inclòs per primera vegada l’Agenda Catalana del Corredor Mediterrani, que detalla les inversions necessàries per desenvolupar aquest eix de comunicacions, en els seus documents d’estudi. Brussel·les incorpora, així, els informes tècnics del Departament de Territori i Sostenibilitat entre els projectes que poden rebre finançament europeu i que s’han d’executar fins a l’any 2020. El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, i el director general d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre, Xavier Flores, han presentat el projecte a les institucions europees durant la tercera reunió del Fòrum del Corredor Mediterrani a Brussel·les, celebrada aquest dijous.

L’Agenda Catalana del Corredor Mediterrani planifica i detalla les actuacions ferroviàries, viàries, portuàries, aeroportuàries i logístiques necessàries per al desenvolupament d’aquest eix de comunicacions, així com les prioritats i els terminis d’execució. Catalunya està present en el Fòrum del Corredor Mediterrani per primera vegada, fet que, segons Ricard Font, demostra que “les propostes del Govern de Catalunya formaran part del document de la CE que haurà de dictaminar les prioritats en les inversions del Corredor Mediterrani”.

El fet que el projecte de l’eix de comunicacions formi part de l’agenda de Brussel·les culmina “la feina discreta dels darrers mesos amb les autoritats europees, ja que les inversions en el Corredor Mediterrani són estratègiques pel desenvolupament econòmic de Catalunya i per vertebrar el litoral mediterrani peninsular i la seva connectivitat amb la resta d’Europa”, afegeix el secretari d’Infraestructures i Mobilitat.

A partir d’ara, el Departament de Territori i Sostenibilitat haurà de preparar l’Agenda de Serveis del Corredor, que inclourà estudis de demanda, tant de passatgers com de mercaderies, i la definició del model de gestió de les futures infraestructures. “Plantegem una Agenda reformista, modernitzadora i competitiva, que prioritza les inversions en base a la seva demanda real i el retorn econòmic i social”, explica Font. Per la seva banda, el director general d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre, Xavier Flores, demana “una governança clara i ferma, que ha d’estar per damunt dels interessos dels estats, que superi les ineficiències del sistema i profunditzi en la resolució dels colls d’ampolla tecnològics”.