.

El simulacre ha tingut lloc aquest dijous

El simulacre ha tingut lloc aquest dijous

La platja Llarga de Roda de Berà ha estat aquest migdia l’escenari del simulacre de salvament que de manera anual efectua l’equip de prevenció vigilància, salvament i socorrisme de la Creu Roja a la localitat per tal de mostrar la seva preparació i professionalitat davant una situació límit, i ensenyar a la població els equips d’assistència immediata dels quals disposen. Aquesta acció els serveix també per posar en pràctica tots els seus coneixements i com a entrenament per tal d’estar alerta en el moment en el qual es pugui donar una de les situacions adverses que s’han simulat avui.

La primera de les accions ha estat l’atenció a una víctima, un noi jove en aquest cas, que es trobava a la sorra amb una fractura a la cama per una caiguda. Els membres de Creu Roja l’han assistit, han immobilitzat la cama amb una fèrula especial i l’han traslladat a la caseta de primers auxilis per tal d’efectuar una primera valoració abans que fos traslladat a l’hospital.

La segona de les víctimes, en estat actiu dins de l’aigua, ha mostrat la seva impossibilitat de sortir degut al mal estat del mar. La moto aquàtica s’ha apropat fins a ella i l’ha ajudat a sortir de l’aigua fins a la sorra, on han realitzat una avaluació del seu estat. Mentrestant una tercera víctima, una noia en estat conscient dins de l’aigua, ha necessitat el rescat mitjançant l’embarcació pneumàtica de salvament. Degut a que tenia greus lesions traumàtiques ha calgut la intervenció de cinc persones per treure-la de l’aigua i pujar-la a l’embarcació mitjançant la taula espinal, per tal d’evitar possibles lesions medul·lars tal com la tetraplegia, i li han col·locat un collaret.

Els treballs els han dut a terme els efectius de la Creu Roja

Els treballs els han dut a terme els efectius de la Creu Roja

Un cop l’han tret de l’aigua, la víctima ha deixat de respirar i ha calgut fer-li la reanimació cardiopulmonar amb compressions i insuflacions, una bombona d’oxigen i l’ús del desfibril·lador. Després de diversos cicles de la RCP la víctima ha recuperat el pols i ha estat traslladada a l’ambulància, la qual ja es trobava als llocs dels fets, avisada per l’equip de Creu Roja. El vehicle ha traslladat a la víctima a l’hospital més proper per tal de ser avaluada i hospitalitzada si fos necessari.

El simulacre ha estat narrat amb detall en català, castellà, anglès i francès per Aitor de Andrés, membre de la Creu Roja de Roda de Berà, amb les instruccions de Manuel Holgado, coordinador de l’equip, per tal que tots els presents a la platja durant l’activitat poguessin seguir els passos dels professionals i conèixer l’ús de tots els elements emprats en cada un dels salvaments i el perquè de les seves accions i decisions.

Durant el simulacre han estat presents Josep M. Marco, regidor de Platges i Medi Ambient; Pere Virgili, regidor de Serveis; i Llorenç Miró, regidor de Cultura i Patrimoni, acompanyats per Assumpció Soler,presidenta de l’Assemblea Comarcal Creu Roja Baix Penedès.

Creu Roja a Roda de Berà

L’equip de Creu Roja a Roda de Berà està format per catorze socorristes titulats i disposa dels recursos materials necessaris per portar a terme la seva tasca, entre ells una ambulància de suport vital bàsic equipada amb tot l’imprescindible per realitzar accions de trasllat i evacuació dels usuaris de les platges si fos necessari després d’un salvament; quatre desfibril·ladors portàtils, dues cadires amfíbies ubicades als llocs centrals de socors de la platja Llarga i Costa Daurada, una moto aquàtica de rescat, dues embarcacions i un kayak, el qual s’utilitza des de l’estiu de 2012 en alguns casos en substitució de la moto d’aigua per tal de preservar el medi ambient.

Creu Roja ofereix el servei de vigilància, control i primeres cures de dilluns a diumenge d’11 del matí a 7 de la tarda, de forma ininterrompuda.