.

Imatge d'arxiu de passatgers a la graella de taxis de Camp de Tarragona.

Imatge d'arxiu de passatgers a la graella de taxis de Camp de Tarragona.

El director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat, Pere Padrosa i Pierre, ha elaborat una proposta de resolució de cinc punts per modificar el règim del servei de taxi a l’estació de l’AVE de Camp de Tarragona. El document, al qual ha tingut accés Tarragona21 i Reusdigital, matisa la prevalènça dels 13 taxistes amb llicència a la Secuita i Perafort a l’estació de ferrocarril. Tal i com ha explicat el responsable Territorial i Sostenibilitat, Cèsar Puig, aquest ha de ser el primer pas per aconseguir una “àrea de prestació conjunta”, l’equivalent a una àrea metropolitana del taxi amb totes les poblacions i associacions que s’hi vulguin adherir.

Fins ara, els professionals de Perafort i la Secuita tenien prioritat absoluta davant la resta de taxistes de poblacions veïnes a l’estació de l’AVE. Amb la proposta del Govern, el taxistes d’aquests dos municipis perdran el torn respecte els titulars d’autoritzacions VT en tres casos. En primer lloc, quan el client o usuari hagi establert “contacte verbal amb un altre taxista de la zona com a conseqüència de l’absència temporal dels taxistes de la Secuita o Perafort”. En segon lloc, quan un grup de cinc persones o més vulguin disposar d’un monovolum i, aquest, no estigui disponible per cap dels professionals de Perafort ni la Secuita.

Per últim, Transports vol normalitzar aquells “contractes superiors a tres mesos que vinculen taxistes d’altres poblacions amb passatgers de l’AVE”. El responsable de Territori, Cèsar Puig, ho exemplifica amb el cas dels treballadors de Repsol o els maquinistes de Renfe “que van i venen molt sovint i tenen un contracte amb una empresa que els porta cada dia”.

Àrea de prestació conjunta

A l’espera que ajuntaments i associacions de taxistes presentin les pertinents alegacions, Cèsar Puig avança que “aquest és el primer pas perquè abans d’acabar l’any tots els taxistes del territori es puguin moure en una àrea de prestació conjunta”. Des de la Generalitat s’entén que la millor solució pel sector del taxi seria l’equivalent a una àrea metropolitana, que permetria els taxistes d’un municipi carregar en poblacions veïnes per aprofitar els viatges.

Amb tot, Puig reconeix que hi ha reticències, sobretot de les dues principals associacions del taxi del territori: Tarragona i Reus: “No pot ser que demanin poder treballar a l’estació de Camp de Tarragona, per posar un exemple, i ells no vulguin obrir els seus municipis. O tots, o ningú”.

Ara per ara les negociacions per una àrea de prestació conjunta estan paral·litzades i es reprendran la primera setmana de setembre, amb representants tant municipals, com de la Generalitat i de les associacions de taxistes. “L’objectiu és que amb les associacions i municipis adherits, els taxistes puguin tenir un radi d’acció més efectiu”, resol Puig.

Un cas paradigmàtic

L’articulat que ha elaborat la Generalitat sobre ‘drets de càrrega’ a l’estació de l’AVE s’assimila a la normativa que regula l’activitat dels taxistes als aeroports. Alguns taxistes de la Secuita i Perafort ja han expressat el seu malestar per unes condicions que “no s’apliquen a cap altra població ni infraestructura, més enllà dels aeroports”. És a dir, un taxista de Tarragona pot justificar la recollida d’un client a l’Aeroport de Reus sempre que acrediti que el passatger viatja a la població on el conductor té expedida la llicència; en aquest cas, Tarragona. Però mai, segons la Llei Catalana del Taxi, un taxista pot encotxar en una població de la qual no en té llicència.

Amb tot, els taxistes de la Secuita i Perafort senten que Transports ha sucumbit a les pressions dels professionals del taxi de Tarragona. Quan va entrar en funcionament l’estació de l’AVE es creia que es necessitarien 60 noves llicències per cobrir el servei. Aleshores, es va arribar a un acord entre ajuntaments i la Generalitat: ampliar les 2 llicències de la Secuita a 9, i les 2 de Perafort a 4, oferint un total de 13 taxis per cobrir la demanda de l’estació.

La darrera resolució al respecte, de desembre del 2006, fixava la preferència de càrrega dels professionals de la Secuita i Perafort. Seguit d’ells, podrien esperar el torn la cinquantena de taxistes ‘autoritzats’ que així ho van sol·licitar a Transports. Inicialment, Transports va recollir més d’un centenar de peticions de taxistes del Tarragonès, Alt i Baix Camp, Conca de Barberà i Baix Penedès. Finalment, però, els professionals de Salou, Cambrils i Reus hi van renunciar, i actualment són una cinquantena els taxistes ‘autoritzats’ principalment de Tarragona, la Selva del Camp, el Morell, la Pobla, Vilallonga, Valls i els Pallaresos.

Desconeixement dels alcaldes

Tant l’alcalde de Perafort, Joan Martí, com el de la Secuita, Eudald Roca, no tenen constància oficial de l’informe signat pel responsable de Transports del Govern, el passat 8 d’agost. Martí recorda que, a finals de juliol, es va mantenir una reunió entre la Generalitat, els ajuntaments de Perafort i la Secuita, i el de Tarragona. D’aquesta trobada, en va sortir el compromís de treballar envers una ‘àrea compartida’ de transport. “Vam decidir que al setembre formaríem una comissió per treballar amb aquesta àrea, sempre deixant clar que si els taxistes de Tarragona venen a carregar, nosaltres també hem de poder anar a la seva població”, subratlla Martí.

Joan Marc Salvat