El 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona i sembla que és una bona data per constatar que, malgrat tots els avenços, no hi ha cap país que hagi aconseguit fins al moment, la igualtat de gènere. Durant aquests dies es reflexiona sobre la lluita històrica de les dones, es lloa a la dona anònima i es premia a les valentes que, amb les seves accions, han contribuït a l’apoderament de dones i nenes a tot el món.
Tarragona no és una excepció, durant tot el mes, la ciutat s’omple d’actes, tallers, jornades, àpats, xerrades, exposicions, mostres de cinema i mobilitzacions que commemoren aquest dia amb reivindicacions feministes. No obstant això, es fa necessari recordar que aquesta és una lluita permanent, que s’ha de reflectir en la nostra quotidianitat, on les dones ens enfrontem cada dia a una societat patriarcal que ens aclapara.
En l’àmbit laboral es distingeix clarament la discriminació de gènere. Les dones parlem de sostre de vidre amb relació a la bretxa salarial, mentre que les dones gitanes, per exemple, parlen de murs de formigó.
Un dels desafiaments del govern del canvi és incorporar la perspectiva de gènere i l’enfocament de drets, transversalment en les polítiques locals i per tant, potenciar la participació de les dones en tots els sectors i territoris possibles: no hi ha cap dubte que la democràcia s’empobreix quan les dones no hi participen. És així, precisament, com creiem que en els Consells de Districte les dones han d’adquirir protagonisme en el seu rol com a dirigents veïnals, representants d’associacions culturals, socials o esportives.
Així mateix (entenent el relat feminista com una pràctica de resistència contra una cultura de poder que et cataloga segons el teu sexe, assignant-te un paper determinat), som conscients que aquesta lluita va més enllà de les dones, involucra també a homes que reneguen o que no assumeixen com a pròpia la cultura patriarcal. És a dir, incorpora a tota la població, independentment de la seva condició sexual, econòmica o social, la seva religió o el seu origen, inclou a una nova ciutadania considerant la situació de doble discriminació de les seves dones.
Però on s’expressa més brutalment aquesta opressió patriarcal és en la violència de gènere, perquè és un tema de vida o mort. Moviments feministes com #NiUnaMenos, el #MeToo o la cançó de #LasTesis, han posat al centre del debat polític la preocupació pels abusos i la violència que pateixen les dones de tot el món a causa d’aquesta cultura masclista, la qual ha de ser combatuda.
El desafiament està plantejat, només així, fent-nos conscients de la realitat, podrem enderrocar els murs de formigó per construir un món més just i igualitari.
Paula Varas és regidora de l’Ajuntament de Tarragona
Equip de redacció