Fins a 300 famílies de La Secuita, que inclou quatre nuclis de població, podran fer compost a casa seva gràcies a una iniciativa promoguda per l’Ajuntament, iniciada com a idea fa tres anys i que veurà la llum el proper 27 de novembre en el marc d’una Festa del Compost que organitza el consistori.
La proposta, absolutament novedosa a les comarques de Tarragona, suposa que l’Ajuntament repartirà 300 compostadores -recipients per a la brossa- on es podrà barrejar les restes del menjar amb la dels jardins o horts, un sistema de barreja ideal per a crear el compost, base nutritiva de la terra com a adob. El repartiment es farà entre les 10 i les 13:30 hores.
A més a més, les famílies interessades signaran amb el consistori un document de compromís, responsabilitzant-se a fer la selecció per crear el compost, document que és més d’intencions però que vol reflexar el grau de compromís dels ciutadans.
L’alcalde de La Secuita, Eudald Roca, ha explicat a Tots21 que el sistema s’aplicarà a vivendes que siguin el domicili habitual dels beneficiaris i que tinguin hort o jardí ‘i servirà perquè amb el compost que generin les famílies adobin els seus terrenys’. No serà d’aplicació per als qui visquin en blocs de pisos o habitatges sense jardí o hort.
D’aquesta manera, ‘si s’aconsegueix fer el 50% de la selecció amb aquest sistema, reduirem en 650 tones a l’any la generació que fem a La Secuita’, ha subratllat l’alcalde, a més de ‘no haver de desplaçar camions de la brossa ni ocupar espais de contenidors al carrer’.
Els quatre nuclis de La Secuita -La Secuita, Vistabella, L’Argilaga i Les Gunyoles- sumen només 1.700 habitants.
El sistema és tan novedós que ha despertat l’interès de la Generalitat i el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, es desplaçarà el dia 27 a La Secuita per fer-ne seguiment en el que serà una Festa del Compost que compta amb el suport de l’escola local Guillem de Claramunt, declarada escola verda i col.laboradora amb l’Amazònia. L’escola s’ha prestat a ser protagonista d’un vídeo promocional de l’Ajuntament ja que ‘els nens i nenes són els millors prescriptors de cara al comportament dels pares sobre la selecció correcta dels residus domèstics’, ha destacat Roca.
En la jornada hi haurà tallers sobre compostatge per a tota la família, jocs infantils tradicionals amb peces de fusta, parlaments de les autoritats, un concert amb el grup Cultrum i el repartiment dels compostadors familiars.
Concretament, s’organitzaran dos jocs, ‘planta amb compost’ i ‘escura amb cura’. En el primer d’ells, les famílies barrejaran terra amb compost i posteriorment, plantaran una planta -enciam o aromàtica- en un test compostable. Quan la planta hagi crescut, el test es podrà plantar directamet a terra.
En el segon cas, es tracta d’un joc cooperatiu en el que participaran simultàniament cinc equips -cinc famílies o cinc grups d’infants-, on cada equip assumirà el paper d’un bactert descomponedor que ha d’avançar per la pila de compost fins a descompondre la matèria orgància. Durant el joc, els bacteris trobaran diverses dificultats al compostador -manca d’aigua, excés d’aigua, temps sec, residus impropis- que hauran d’anar solucionant entre tots els equips per assolir l’objectiu final.
El projecte comptarà amb l’assessoramernt de l’entitat Cel Rogent ja que en ser novedós es preveu que pugui generar dubtes. Els 300 contenidors seran facilitats per l’Ajuntament i aquests no sortiran de les cases ja que l’adob es vertirà als jardins particulars o als horts. Cel Rogent anirà fent el seguiment davant els dubtes que hi pugui haver sobre com cal barrejar restes de menjar amb fulles, gespa o rames.
En una segona fase, l’Ajuntament es plantejarà tractar les grans podes a nivell municipal de manera que ‘els pagesos i els veïns en puguin gaudir del compost per abonar les seves terres’.
Jaume Garcia
Equip de redacció