El Govern de Reus ha presentat aquest dimecres 23 de desembre als grups municipals la proposta de Pressupost de l’Ajuntament pel 2016. La proposta planteja uns comptes continuïstes, alliberats de la càrrega financera i que aposten per les polítiques socials, culturals, de promoció econòmica i ocupació, així com i per la projecció de la ciutat. El Govern ha presentat ara la proposta per evitar que la campanya electoral entorpís la negociació amb els grups municipals.
El Govern planteja un pressupost de 107.926.575,57 euros, el que suposa una reducció del 20,47% respecte els comptes de 2015. Tanmateix, es tracta d’un pressupost continuista, ja que no preveuen l’ingrés extraordinari del cànon de Metrovacesa.
Els eixos prioritaris dels comptes de 2016 és, d’una banda, la pròrroga de les ordenances fiscals que, a causa de la bona gestió i al rigor pressupostari, permeten orientar els recursos als àmbits més prioritaris. Les grans magnituds del pressupost ja no contemplen la situació excepcional del 2015 (Cànon Metrovacesa i moratòria del Pla d’Ajust). Així com, la important reducció de la càrrega financera, conseqüència de l’amortització anticipada.
Els pressupostos també han consolidat i ampliat de la despesa en serveis i benestar social. I s’han incrementat la partides destinades a cultura (preparació de Reus Capital de la Cultura Catalana i posada en marxa a ple rendiment de la Biblioteca Pere Anguera).
També s’ha fet un increment de l’1% en equip humà, complint la llei de pressupostos i el retorn del 50% de la paga del 2012; i es preveu la creació de llocs de treball estable, fins a 20 places, d’acord a les taxes de reposició permeses per la llei.
Les principals variacions de la proposta per àmbits fan referència a una reducció en el deute públic (-73,75%), contractació (-12,42%), Via Publica (-7,79%). Pel que fa als increments cal destacar un 23,71% en habitatge, 12,81% en despesa social, 9,61% en Projecció Ciutat, 8,69% en promoció económica, 5,37% en salut pública, 5,09% en esports i 8,34% en cultura.
Equip de redacció