.

.

TOTS 21

Javi Sancho, durant el seu monòleg. Foto: Facebook

Només resta un acte, que tindrà lloc un tardà 28 d’agost amb una cantada d’havaneres a càrrec de la Neus Mar, però la Festa Major de Sant Salvador dels Pallaresos es pot donar per conclosa amb un espectacle pirotècnic del Ball de Diables celebrat la nit de diumenge, dia 9. Ha estat una Festa Major absolutament atípica per la reducció d’actes i les mesures de seguretat degut a la pandèmia, però ‘l’important és que l’hem pogut celebrar i hem intentat que en la mesura del possible la gent la pugués gaudir’, ha destacat l’alcalde, Xavier Marcos, en un balanç fet a Tarragona21.

Marcos ja qualificava de ‘Festa Major descafeïnada’ la que començava, en el seu parlament del pregó a tres veus que van protagonitzar, dimecres, 5 d’agost, tres destacats membres de la junta de l’Associació de Jubilats dels Pallaresos, entitat que ha celebrat 40 anys de vida.

Havaneres, un monòleg del conegut Javi Sancho, un concert de Cimarrón, dos espectacles per a la mainada, la solemne missa de la Transfiguració, cinema a la fresca, l’actuació itinerant d’una xaranga o la del Ball de Diabes han estat el gruix de les activitats.

La dràstica reducció dels actes, centrats principalment entre els dies 5 i 9 d’agost i amb només 13 propostes -sense tenir en compte l’acte del dia 28- ‘ha estat entès perfectament per la ciutadania’, destacava l’alcalde, que ha volgut valorar ‘l’actitud cívica i responsable de la gent’, que ‘s’ha comportat i els actes que s’han celebrat han arrastrat una quantitat raonable de públic’.

Un espectacle del Ball de Diables dels Pallaresos va cloure les festes. Foto: Facebook

És una paradoxa, però no hagués estat una bona notícia veure aglomeracions de gent, com s’ha vist en diferents indrets de Catalunya, algunes d’elles protagonitzades per joves. L’alcalde s’ha referit als joves justament ‘perquè no s’hi han fet actes. Em sap greu, però no ens podíem arriscar. És cert que altres anys són els més beneficiats a la Festa Major quant a actes que hi tenen lloc’.

L’alcalde, al centre de la imatge, junt als pregoners i els regidors de Cultura i Festes. Foto: Tarragona21

El nou equip de govern que comanda Marcos s’ha estrenat així en la Festa Major, amb un joc d’equilibris entre no haver de suspendre la festa, però celebrar-la amb garanties. Així, el control d’aforament, la reserva prèvia d’entrada, la presència de dispensadors d’hidrogel i el control dels assistents ha estat una constant.

El nou consistori té en el foment de la cultura una marca pròpia, i la propera fita serà amb els joves, amb un concurs de grafitis en diferents punts de la ciutat, i un concert. El desplegament de més d’activitats culturals quedarà pendent de l’evolució de la pandèmia, subratllava l’alcalde.

Jaume Garcia