.

.

TOTS 21

Pere Guinovart (esquerre), i Joan Caball. Foto: UP

Unió de Pagesos ha anunciat aquest migdia que el 26 d’abril organitza una marxa lenta de tractors davant el Complex Industrial Repsol Química, a la Pobla de Mafumet. El sindicat ha convocat dimarts vinent la pagesia a les 10 h a El Morell (a la Gasolinera Petronor-Repsol) per marxar cap a la refineria que Repsol té a Catalunya.

El sindicat estima que el cost del gasoil B ha pujat, del 2021 al març del 2022, tot i que no es disposen dades oficials d’ençà de la invasió russa d’Ucraïna, i segons el Ministeri d’Agricultura ja havia incrementat un 95,8 % el gener del 2021. Els preus dels fertilitzants nitrogenats a gener del 2022 s’han encarit un 61% i un 141% respecte la seva mitjana anual del 2020, segons dades del Departament d’Acció Climàtica. A aquests increments de costos s’hi suma l’encariment de l’electricitat a les explotacions: segons el ministeri el preu de l’electricitat de desembre de 2020 a desembre del 2021 va experimentar un 149,5% de variació.

Unió de Pagesos denuncia que els costos dels carburant creixen en un mercat captiu d’empreses especuladores amb el vist-i-plau del Govern central

Unió de Pagesos denuncia que els costos dels carburant creixen en un mercat captiu d’empreses especuladores amb el vist-i-plau del Govern central, per això ha traslladat aquesta protesta a la refineria que Repsol té a Catalunya, ja que és una de les principals empreses que es lucren amb els factors de producció de l’activitat agrària, com són el gasoil i els fertilitzants, entre altres.

El sindicat remarca que l’empresa Repsol, la qual disposa de l’única refineria de petroli que hi ha al país, ha fet públic que els seus beneficis del 2021 assoleixen els 2.499 milions d’euros, quan el 2020 havien estat de 600 milions d’euros, i el 2019, 2.341 milions d’euros, xifra record dels darrers 8 anys, per tant, els beneficis del 2021 són la xifra record dels darrers 10 anys.

Unió de Pagesos denuncia que el Govern central mira cap a una alta banda i no fa possible un gasoil agrari amb el mínim impost possible permès per la Unió Europea

Unió de Pagesos denuncia que el Govern central mira cap a una alta banda i no fa possible un gasoil agrari amb el mínim impost possible permès per la Unió Europea, que atengui les necessitats d’un sector estratègic que proveeix béns essencials.

El sindicat ha reclamat reiteradament un gasoil professional agrari amb el mínim de gravàmens fiscals, és a dir amb l’Impost sobre Hidrocarburs a 0,021 €/litre i pagat al subministrador, no com en l’actualitat que l’abril de l’any següent és té dret a un retorn parcial d’aquest impost sobre el gasoil B consumit al llarg de l’any anterior. Així com, reduir l’IVA del 21% al 10% per al gasoil B.

Una altra de les demandes del sindicat desoïdes és l’aplicació de la Disposició addicional primera de la Llei 16/2021 que permet bonificar l’IRPF i en l’Impost de societats un 35% la factura del gasoil i un 15% les factures de plàstics i fertilitzants.

Unió de Pagesos emmarca la mobilització del 26 d’abril en la campanya de mobilitzacions #LaPagesiaDiuProu a tot el territori a causa de l’empitjorament de les condicions de treball al camp i l’estancament de les polítiques adreçades a la pagesia.

Redacció