.

.

TOTS 21

És una jove de 36 anys, que està aïllada a l’Hospital Clínic de Barcelona, amb una clínica lleu

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha confirmat avui el primer cas de coronavirus a Catalunya. Es tracta d’una dona, de nacionalitat italiana i de 36 anys, resident a Barcelona que va viatjar a Bèrgam i Milà, a Itàlia, entre el 12 i 22 de febrer. El passat dia 20 va presentar simptomatologia i es va adreçar a l’Hospital Clínic, on des d’aleshores està aïllada en confirmar-se que té Covid-19. La dona, que no té cap patologia de base, té una simptomatologia similar a la de la grip.

El Departament de Salut ja ha identificat les persones que van estar en contacte estret amb la jove i que estan en aïllament domiciliari de catoze dies. Tots ells són «persones sanes a qui se’ls fa una vigilància activa» i una monotorització de la temperatura. Joan Guix també ha explicat que si apareixés simptomatologia se’ls faria les proves corresponents per descartar el coronavirus. A més, ha volgut remarcar que «el contagi requereix un contacte estret, a menys de dos metres. Estem parlant de família i de l’entorn més immediat».

Fins aquest mati, el Departament de Salut ha investigat un total d’onze possibles casos de coronavirus, deu dels quals han donat negatiu i un de positiu: el de la jove italiana. A més, s’estan investigant vuit casos més.

El secretari de Salut Pública també ha indicat que se segueix el Protocol, que permanentment es va actualitzant, i ha informat que avui s’ha incorporat com a un dels criteris principals de detecció del coronavirus a persones amb clínica respiratòria procedents, a més de la Xina, de les regions italianes de Llombardia, Véneto, Emilia Romaña i Piamonte; i també de Corea del Sud, de l’Iran i de Singapur.

Durant la roda de premsa, el secretari de Salut Pública ha fet una crida a la calma a la població: “No requerim mascaretes, sobretot, cal seguir les mesures d’higiene habituals: rentar-se sovint les mans amb sabó; utilitzar mocadors de paper d’un sol ús i tossir tapant-se amb l’avant-braç ”. També ha assenyalat que “el 80% dels casos de coronavirus són lleus i que aproximadament un 15% són greus i un 2%, crítics” i ha recomanat a la població que, en cas de dubte, truquin al 061 CatSalut Respon.