.

En el marc de la Setmana de la Ciència, s’estrena el ‘Cas del laboratori flotant’, la segona edició del #CrimExperimenta que convida joves d’entre 12 i 15 anys a resoldre un crim fictici aplicant el mètode científic.

Repte Experimenta, el programa impulsat per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i orientat a despertar vocacions cientificotecnològiques entre els joves a través de l’experimentació, encara la Setmana de la Ciència amb una nova proposta educativa gamificada, on joves entre els 12 i els 15 anys hauran de resoldre un crim fictici tot aplicant el mètode científic.

Dues investigadores inconscients i la desaparició dels resultats de la recerca claus per un judici mediambiental, són el punt de partida per a que els joves comencin la seva indagació

Adreçat a famílies i escoles, #CrimExperimenta proposa als alumnes de 1r a 3r d’ESO investigar el ‘Cas del laboratori flotant’. Dues investigadores inconscients i la desaparició dels resultats de la recerca claus per un judici mediambiental, són el punt de partida per a que els joves comencin la seva indagació. La proposta, que compta amb un complert catàleg de recursos en format multimèdia, busca estimular en els joves l’interès per les STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques) a partir d’un fil conductor gamificat, on l’alfabetització científica és al centre.

A partir de l’ús de recursos en format àudio i text com ara un podcast amb la notícia del cas creada en col·laboració amb Tarragona Ràdio, informes policials i quaderns d’investigador, els participants en aquest repte trobaran en les nou càpsules d’alfabetització científica (en format vídeo) que Repte Experimenta difondrà -entre l’11 i 19 de novembre de 2022 en el marc de la Setmana de la Ciència- les eines necessàries per dur a terme la seva investigació, tot aplicant el raonament científic.

Les píndoles audiovisuals dissenyades com a pistes presenten un concepte científic de forma demostrativa partint d’experiments senzills

Les píndoles audiovisuals dissenyades per investigadores de la Facultat de Química i l’Escola Técnica Superior d’Enginyeria Química de la URV, l’Institut Català d’Investigació Química, l’Institut de Ciències del Mar-CSIC i l’Escola d’Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona, presenten un concepte científic de forma demostrativa partint d’experiments senzills.

I és que la resolució del ‘Cas del laboratori flotant’ necessitarà de l’experimentació (a casa o a l’aula) i del seguiment d’una sèrie de pràctiques que caracteritzen el mètode científic. Així la iniciativa es basa en el mètode d’aprenentatge learn by doing (aprendre fent), que afavoreix la motivació dels alumnes i genera coneixements més profunds.

Els participants en #CrimExperimenta hauran d’inscriure’s en la web del Repte Experimenta (www.repteexperimenta.cat) per aconseguir els recursos

Els participants en #CrimExperimenta, que hauran d’inscriure’s en la web del Repte Experimenta (www.repteexperimenta.cat) per aconseguir els recursos, entraran en un sorteig de premis estructurats en dues categories (Escola i Famílies), a més d’un premi extraordinari a la Originalitat. En aquest darrer cas, es pretén reconèixer l’esforç dels participants en comunicar de forma creativa i innovadora a través de les xarxes socials els resultats de la seva investigació, no oblidant així la “A d’Arts” també present a les sigles ‘STEAM’. Entre els premis per participar a #CrimExperimenta hi haurà tallers d’experiments i entrades a Port Aventura.

Redacció