.

Pla general d’Anna Durango, asseguda, al menjador del seu pis que té a la venda i es pot adquirir per uns 40 bitcoins. A la part superior, més detalls de l’habitatge de 150 metres quadrats. Foto: ACN

Míster Piso, agència immobiliària barcelonina amb presència a Tarragona des de fa dos mesos i mig, ha entès el missatge d’un món canviant gràcies a les noves tecnologies i ha acceptat introduir les transaccions en bitcoins com una oferta més per als seus clients. Primer venent un àtic situat a les immediacions de la plaça Imperial Tarraco per 40 d’aquestes monedes virtuals a proposta d’un propietari interessat a vendre una herència familiar. Al canvi d’aquell moment, prop de 550.000 euros i la condició de primer habitatge de l’Estat espanyol pagat només amb bitcoins. Ara, posant-ne a la venda un segon a l’Avinguda Roma (150 metres quadrats). “El preu de venda estaria al voltant d’entre 39 i 40 bitcoins, que correspondrien en aquest cas a uns 450.000 euros”. Ho serien aquest dimecres a les 12.50 hores, perquè el canvi “és fluctuant i canvia cada dia”, afirma el director executiu de l’empresa, Víctor Monreal.

“Quan vam vendre el primer habitatge a Tarragona el canvi estava a 13.000 euros per bitcoin, i avui està a 11.700 euros”, assenyala. El preu final es determina davant de notari en el moment d’oficialitzar la compra, d’aquí que les variables siguin tan volàtils. “Tanques l’operació segons el valor del dia del bitcoin”, explica un Monreal que no dissimula la seva “il·lusió per haver estat els primers d’Espanya en haver venut un pis per bitcoins”.

Però perquè arriscar-se a una transacció en una moneda virtual? Doncs perquè cada cop ho és menys perquè “cada cop més gent l’accepta com moneda de canvi”. Segons Monreal, “les persones segueixen les tendències. I si veuen que un veí o un amic els utilitza, per què no ho faran ells? És com si dues persones es poden d’acord en comprar i vendre amb plàtans. Sempre que paguis els impostos corresponents -perquè aquest camp de virtual no en té res-, ningú pot dir res perquè mana l’oferta”. Al capdavall, hi ha suficients referències passades per entendre que les reticències s’acaben superant. “En un primer moment ningú creia en les compres on-line que et portaven des de pizzes fins a escriptoris a casa teva. Ningú es fiava. Però ara com ara ningú en dubta”.

Precisament per aquesta pèrdua de la por davant el desconegut, “actualment el bitcoin és un potenciador de vendes. El perfil del seu usuari és molt divers -explica Monreal-, i avui en dia fins i tot un menor d’edat pot acabar tenint porcions de bitcoins. Cal no oblidar que, oferides per diferents plataformes, hi ha més de 200 criptomonedes diferents. Fins al punt que l’any passat una cadena de restaurants catalana, Nostrum, va crear la seva pròpia per vendre els seus productes”.

L’aposta de l’empresa per entrar dins d’aquest món en bona part ignot encara ve marcat per un estudi de la situació. “Creiem -explica Monreal- que el mercat immobiliari és alcista però hi ha certa dificultat de venda davant els inconvenients crediticis que posen els bancs”. Per aquest motiu el bitcoin es veu com una especulació rendible perquè fa encara no dos anys el canvi estava en els 3.000 euros. “I una manera de materialitzar els guanys és adquirint una vivenda”, assenyala Monreal.

Monreal afirma que la intenció de la seva empresa, amb oficina oberta al carrer Ramon y Cajal 28 dirigida per Gerard Platero, és “créixer en format franquícies fent valdre unes formes de treballar diferents de les tradicionals. No es tracta de vendre només una propietat, que és probablement el que ha fet mal al sector, sinó d’adaptar-se a les necessitats tant dels compradors com dels venedors. Ens hem d’adaptar als seus condicionants”.

 

J.S.