.

Imatge d’arxiu de la Tabacalera.

Proposta potent per a la Tabacalera, que supera el marc de Tarragona i mira més enllà per tal de captar un turisme nacional i internacional interessat en la sostenibilitat i les riqueses naturals. Una de les carpetes que resten obertes en el complex món de la política municipal a Tarragona és l’ús que se li pot donar l’antiga Tabacalera. Hi ha un punt de partida irrenunciable, que és la ubicació de la futura biblioteca provincial. Una aposta de l’equip de govern que no admet discussió, tal com han reiterat fonts municipals a aquest diari.

Ara bé, més enllà de l’espai reservat per ubicar un equipament a futur que requerirà diners, negociació i molta mà esquerra, a la planta noble de la plaça de la Font van arribant diverses propostes i idees destinades a donar vida a la resta del perímetre. Segons ha pogut saber Tots21, entre les propostes per a la zona destaca poderosament una idea que s’anomena Biospher, i que està promoguda per la prestigiosa Fundación RAED -Fundación pro Real Academia de Doctores- i una empresa dedicada a realitzar plans ecològics. La proposta busca atreure a la Tabacalera un milió de visitants a l’any amb una inversió d’entre 50 i 60 milions d’euros.

A Tarragona, Biospher busca la reconversió de l’espai en un centre internacional de la biosfera i l’eco-conservació, en què les fonts consultades coneixedores del mateix anomenen com eco-innovació. El concepte serveix per a combinar criteris educatius, científics, divulgatius, museològics i lúdics al voltant de l’eix mediambiental i amb ús de realitat virtual i mappings per recrear ambients. Es tracta d’un projecte internacional que situaria Tarragona més enllà, mirant a la Mediterrània i tenint en compte el territori tarragoní.

La finalitat és convertir aquest centre en un punt de referència del turisme interessat en experiències relacionades amb la sostenibilitat i amb la biodiversitat. L’eina que ho permetria seria la captació de socis de capital publicoprivat que juguin el mateix partit que els objectius de l’Agenda 2030 i generin coneixement i formació, en lligam amb institucions del territori com la URV. Ara bé, a més de conceptes d’indústria vinculada a la marca de la bioesfera el projecte contempla també derivades de negoci que abasten des de la celebració de fires i exposicions fins a espais on poder acollir la celebració de concerts i la instal·lació d’oferta gastronòmica.

Tot plegat una idea ambiciosa que requereix una superfície de terrenys com la que presenta l’antiga Tabacalera per poder-se desenvolupar i de la seva connectivitat per guanyar competitivitat. Els promotirs havien pensat primer en la Savinosa, però la seva situació legal i urbanística ho ha descartat.

En aquest punt hi ha un altre factor que serveixen d’atractiu als inversors: les dades de visites turístiques a Tarragona, que compleixen amb escreix les seves expectatives, La inversió, assenyalen les fonts consultades, estaria en una forquilla d’entre 50 i 60 milions d’euros amb l’esperança d’arribar a un topall de visitants proper al milió.

Fonts de la Fundació han confirmat a Tots21 l’existència de la proposta, que es troba en fase d’idea conceptual, i també que han mantingut diverses reunions amb el consistori i es troben a l’espera de la reposta municipal. Si la idea es verifica, el següent pas serà la redació d’un Pla Director.

Altrament, fonts municipals assenyalen que la proposta ‘no està damunt de la taula’ de l’equip de govern. ‘Sobre la Tabacalera estem avaluant idees, no hi ha res decidit, no hi ha cap concreció’, afirmen. Serveix, tanmateix, per visualitzar l’interès que genera aquesta peça urbanística sense encaix al puzle de la ciutat entre el capital privat davant la incapacitat de les administracions públiques per ser resolutives.

RAED és una xarxa de talent multidisciplinari de la qual formen part, entre altres personalitats, 20 Premis Nobel, que connecta líders internacionals, investigadors, empresaris i la societat civil a través de la seva activitat, buscant l’experiència professional i humana. Es tracta d’un nexe de transferència del coneixement,

J.Siré