.

.

TOTS 21

Els ultres d’Hogar Social Madrid, darrere de Marta Rovira (ERC) a les portes de la presó d’Estremera. Foto: ACN

Una desena de membres del grup ultradretà i xenòfob Hogar Social Madrid han irromput a les portes de la presó d’Estremera mentre la candidata d’ERC, Marta Rovira, i una vintena de republicans (entre els que destaquen Carme Forcadell, Raül Romeva i Antoni Castellà) visitaven el centre penitenciari i atenien els mitjans de comunicació.

Amb crits en favor de l’empresonament dels independentistes, de la “il·legalització dels separatistes”, i consignes com “no ens enganyen, Catalunya és Espanya”, “catalanitat és espanyolitat” i “on està l’osset, l’osset on està” –en referència al líder d’ERC, Oriol Junqueras-, els ultres han desplegat una pancarta on es podia llegir “Espanya no es rendeix” en castellà i banderes espanyoles per intentar boicotejar l’acte dels republicans. Quan s’han intentat apropar més a Rovira i els candidats d’ERC, agents de la Guàrdia Civil s’han posat enmig impedint que poguessin accedir fins als polítics catalans. Algun d’ells, de fet, ha forçat el pas i els agents han hagut d’apartar-lo i obligar-lo a marxar més lluny. Posteriorment, el número tres de la llista d’ERC, Raül Romeva, ha criticat que entre ells hi hagués algun dels “condemnats” per l’assalt al Centre Blanquerna a Madrid i ho ha qualificat de “lamentable”.

I és que, per a Romeva, la presència d’aquests ultres vinculats a moviments neofeixistes “no representa el sentiment majoritari dels ciutadans espanyols”, però sí evidencia “un problema”. “Aquests fets són lamentables passin on passin i demostren la incoherència que hi ha. Que aquestes persones, que en alguns casos estan vinculats a condemnes per la justícia com la de l’assalt a Blanquerna i que han demostrat una actitud violenta, hostil i intolerant, estiguin en llibertat, i en canvi estiguin tancades persones com Junqueras, Forn i els Jordis és de tal desproporció que queda clar que l’independentisme a Catalunya no és el problema, és la fragilitat de l’Estat”, ha sentenciat.

En aquest sentit, Romeva ha lamentat que al mateix temps “hi hagi gent tancada a la presó amb provada practica i actitud pacífica, i fora els que de manera hostil, violenta, agressiva i intolerant estaven expressant-se sense cap restricció”. “Això no ho podem mirar des de la distància. Ho hem d’atacar de rel. La imatge d’avui és molt gràfica del problema que hi ha a Espanya i a Europa si permetem que això continuï”, ha afegit.

Marta Rovira acusa l’Estat espanyol de “demofòbic”

En acabar la visita i Rovira entrar a Estremera a veure Junqueras, la resta de republicans han marxat i els ultres s’han quedat sols aïllats per la Guàrdia Civil. La número dos de la candidatura d’ERC a les eleccions del 21-D ha apuntat a l’Estat espanyol com a responsable de l’empresonament “injust” de Junqueras, i ha convidat els dirigents polítics d’Espanya a “aprendre la lliçó que la democràcia sempre guanya i que és l’instrument que ha de permetre resoldre la discrepància política i defensar totes les idees”. “No podem utilitzar fiscals i jutges. Per això existeix al democràcia”, ha sentenciat en declaracions als mitjans. I és que per a la republicana, amb la seva actitud, l’Estat demostra que “és demofòbic i que té por de la democràcia”.

Rovira ha visitat Junqueras a la presó acompanyada de la senadora d’ERC Esther Capella. Per a Rovira, aquest ha estat un gest emocionant i que clou la campanya “prop de Junqueras”. Tot i això, la republicana ha retret que “per poder estar prop seu hem d’anar a més de 600 kilòmetres de Catalunya”. “Avui és l’últim dia de campanya però el primer que podem estar prop de l’Oriol”, ha dit.

ACN