TOTS 21

La central nuclear Vandellòs-II. Foto: ACN

El jutjat d’instrucció número dos de Reus ha obert diligències penals contra la central nuclear Vandellòs II, segons ha informat l’associació Sociedad Humana i han confirmat fonts judicials.

Fa un any, l’organització ecologista va presentar denúncia a la Fiscalia contra els responsables de la planta atòmica per haver estat funcionant 17 dies amb una fuita a la barrera de pressió, “la part que controla la temperatura estable del nucli”, han explicat . Fiscalia va fer una prova pericial el 12 d’abril passat i, segons assenyalen fonts de l’entitat, s’haurien trobat indicis de delicte.

A banda de la declaració d’un pèrit nuclear, el jutjat ha encarregat noves proves per esclarir els fets i valorar si s’ha d’obrir judici oral. Segons fonts del TSJC, de moment no hi ha cap investigat.

Segons els denunciants, la central es va aturar el 2 de març del 2018 per localitzar un degoteig d’aigua del circuit de refrigeració i descartar una possible fuita a la barrera de pressió, però els problemes haurien començat el 13 de febrer. Segons ells, al llarg de 17 dies la planta va estar operant sense complir amb les especificacions tècniques de funcionament, que en cas d’incidents com aquest obliguen a aturar-la de forma immediata. En la denúncia van adduir que l’envelliment dels elements de la central posa en perill la seguretat de les instal·lacions i van acusar els responsables de la nuclear “d’irregularitats” en la seva gestió, a més d’oferir informació esbiaixada i parcial sobre els incidents.

Segons l’entitat, en el primer escrit la Fiscalia va exposar que la instal·lació va seguir funcionant a ple rendiment “de manera il·legal i insegura” durant almenys dues setmanes. A més, han assenyalat que algunes de les darreres aturades no programades de Vandellòs II han estat causades per fuites en les barreres de pressió i, per aquesta raó, sospiten que hi podria haver un possible problema estructural.

Al límit de la vida de disseny

La central nuclear Vandellòs II, situada a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp), es va posar en marxa l’agost de 1987 i la llicència vigent caduca el 26 de juliol de 2020. El recent acord de les companyies operadores, Endesa i Iberdrola, per sol·licitar la renovació per un termini de deu anys, fins el juliol de 2030, implica que la central sobrepassaria els 40 anys de vida útil.

En un comunicat, Greenpeace i Ecologistes en Acció recorden que els problemes derivats del pas dels anys en les centrals nuclears són molts, entre ells l’envelliment físic dels sistemes, de les estructures i dels components que van en paral·lel a l’envelliment tecnològic i conceptual. A més, l’organització ecologista reclama la restitució dels reglaments i els protocols de seguretat modificats en els darrers anys.

Dues setmanes d’aturada

Precisament, la matinada de dimecres Vandellòs II ha patit una aturada no programada durant el procés de reconnexió a la xarxa que va començar dimarts a la tarda. La instal·lació està aturada des del 4 d’abril després que es localitzés un degoteig en el drenatge d’un generador. Segons el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), la causa de l’aturada ha estat una maniobra errònia dels operadors.

ACN